Dalai Lama noemt China "bijna politiestaat"

China is "bijna een politiestaat". De Dalai Lama, de spiritueel en politiek leider van de Tibetanen, heeft dit gezegd in de Indiase stad New Delhi.

Rancune
De mensenrechtenschendingen door de Chinese regering kunnen voor instabiliteit zorgen, waarschuwde hij. "China lijkt stabiel, maar onder de oppervlakte is veel rancune." Het is volgens hem te vroeg om te zeggen of zijn 'middenweg', namelijk het streven naar autonomie voor Tibet binnen China, heeft gefaald. Maar optimistisch klonk hij niet. China beschuldigt hem ervan eigenlijk te mikken op afscheiding voor de Himalaya-regio.

Culturele genocide
De instroom van niet-Tibetaanse Chinezen verstikt het traditionele Tibet, waarschuwde de Dalai Lama. De Chinese regering maakt zich volgens hem schuldig aan "demografische agressie" en "een soort culturele genocide". In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa wonen nu honderdduizend Tibetanen en twee keer zoveel mensen die van buiten de regio komen, zei hij.

Compensatie
Boeddhistische monniken begonnen op 10 maart te demonstreren. De protesten werden met harde hand neergeslagen door Chinese troepen. Volgens Tibetaanse ballingen zijn bijna 140 doden gevallen, volgens Peking zijn het er 22. Peking gaat de slachtoffers van de demonstraties compenseren, meldt het staatspersbureau Xinhua. Gezinnen van achttien burgers die omkwamen krijgen elk 18.000 euro. Gewonden krijgen gratis medische hulp en ook eigenaren van beschadigde huizen en winkels worden volgens Xinhua bijgestaan.

Weer protest
De Nepalese politie brak vandaag nog een protestactie door Tibetaanse monniken en ballingen op bij een gebouw van de Chinese ambassade in Kathmandu. Er werden tachtig arrestaties verricht. Het was het tweede protest deze week bij het kantoor. (ap/bf)

UNKNOWN