Dalai Lama eist onderzoek naar doden in Tibet

UNKNOWN

De Dalai Lama eist een internationaal onderzoek naar de minstens 80 mensen die al om het leven zijn gekomen bij rellen in Tibet. Hij waarschuwt voor meer bloedvergieten, en gewaagt van een culturele genocide.

Nieuwe balans
Volgens de regering in ballingschap in het Indiase Dharamsala eiste het geweld in Tibet sinds vrijdag reeds tachtig mensenlevens. Eerder had de regering gewag gemaakt van dertig doden. De Chinese overheid stelt dat slechts tien mensen het leven lieten.

Terreur China
De Dalai Lama Hij veroordeelde het "terreurregime" van China, die de Tibetanen als "tweederangsburgers" behandelt. De Dalai Lama dringt aan op een internationaal onderzoek naar de evenementen in Lhasa. Een boycot van de Olympische Spelen eiste hij niet.

Troepen
Gisterenavond arriveerden in Lhasa troepen uit naburige provincies om het Chinese leger bij te staan bij de beteugeling van het straatprotest. De versterkingen konden echter niet verhinderen dat enkele honderden betogers ook gisterenavond opnieuw de straat opgingen, zo melden ooggetuigen. Buitenlanders die terugkeerden uit Lhasa bevestigden dat er gisteren opnieuw geweerschoten weerklonken in de hoofdstad.

Ook elders in de regio organiseerden boeddhistische monniken vandaag en gisteren opnieuw protestacties, onder meer in de provincies Sichuan en Ghansu. Ze zwaaiden met de verboden Tibetaanse vlag en scandeerden slogans voor de onafhankelijkheid van Tibet. De Chinese politie gebruikte traangas om het protest te beteugelen.

De Dalai Lama vluchtte in 1959 naar India na een mislukte opstand tegen de Chinese bezetting van Tibet. De huidige protestgolf ging van start na de herdenking van de 49ste verjaardag van die opstand. (afp/dpa/edp)

UNKNOWN