Dalai lama blaast 80 kaarsjes uit: een greep uit zijn mooiste woorden van wijsheid

De Dalai Lama kreeg een gigantische taart in Californië.
EPA De Dalai Lama kreeg een gigantische taart in Californië.
De geestelijke leider van de Tibetaanse boeddhisten, de dalai lama (Oceaangoeroe), is vandaag 80 jaar geworden. De als de boerenzoon Lhamo Dhondup geboren geestelijke heeft ook buiten zijn geboorteland Tibet, in India en een aantal westerse landen een soort heiligenstatus verworven als vreedzaam ijveraar voor een harmonieuze wereld en compassie. Hij kreeg in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. In tal van plaatsen, inclusief Amsterdam, zijn er bijeenkomsten ter gelegenheid van zijn verjaardag geweest.

Wijze woorden...

De Twittercommunity deelt ter gelegenheid van de verjaardag van de Dalai Lama massaal zijn opvallendste, mooiste en krachtigste citaten. We zetten dan ook graag op deze speciale dag enkele van zijn wijsheden op een rijtje. Welke uitspraken van de beroemde monnik hebben op jou vooral indruk gemaakt?

Overal ter wereld feest

In tal van plaatsen, inclusief Amsterdam, zijn er bijeenkomsten ter gelegenheid van zijn verjaardag geweest.

Gisteren kwamen 18.000 mensen in Californië af op zijn verjaardagsfeest. De beroemde boeddhistische monnik was zelf naar de voorstad van Los Angeles, Anaheim, gekomen waar hij op het podium werd verwelkomd door onder anderen tv-presentatrice Ann Curry.

De Nobelprijswinnaars Jody Williams (1997, strijd tegen landmijnen) en Shirin Ebadi (2003, strijd mensenrechten in Iran) waren ook van de partij.

De jarige zei dat "iedereen als mensen en als sociaal dier de morele verantwoordelijkheid heeft na te denken over het welzijn van de mensheid'' en het is daarbij belangrijk "onpartijdige compassie'' uit te dragen, aldus de Los Angeles Times.

Het was geen totale harmonie op het feest, want enkele honderden betogers uitten buiten luidruchtig hun woede over het feit dat de dalai lama de verering van een Tibetaanse godheid heeft verboden.

EPA
REUTERS
AFP
EPA