Daklozen in Londen riskeren boete van 1.375 euro

Verenigingen die opkomen voor de rechten van daklozen veroordelen de nieuwe wet. Ze stellen dat daklozen op die manier als misdadigers bestempeld worden.
PHOTO_NEWS Verenigingen die opkomen voor de rechten van daklozen veroordelen de nieuwe wet. Ze stellen dat daklozen op die manier als misdadigers bestempeld worden.
Daklozen die zich te slapen leggen in de buurt van toeristische plekken in Londen, riskeren voortaan een boete van 1.000 pond of 1.375 euro. Wie de nieuwe regel van de Londense gemeenteraad in de wind slaat, krijgt meteen een boete van 100 pond. Die kan voor de rechter oplopen tot 1.000 pond. Hoe een behoeftige dakloze dergelijke bedragen zou kunnen ophoesten, blijft een raadsel.

Verenigingen die opkomen voor de rechten van daklozen veroordelen de nieuwe wet. Ze stellen dat daklozen op die manier als misdadigers bestempeld worden. Ook in Oxford was een dergelijke maatregel in de maak, maar die werd van tafel geveegd na een petitie die door 72.000 mensen werd ondertekend.

"Mensen die op straat moeten slapen verdienen beter dan als lastpakken behandeld te worden. Vaak zijn ze het slachtoffer van een relatiebreuk of van huiselijk geweld. Wie op straat slaapt, is bijzonder kwetsbaar en weet vaak niet waar hij of zij terecht kan voor hulp", stelt Matt Downie van daklozenvereniging Crisis. "Die mensen hebben ondersteuning nodig om een wooonplaats te vinden. Het strafbaar maken van slapen op openbare plekken zal alleen maar voor bijkomende problemen zorgen".Video