Dakloze Australiër wordt piepjonge miljonair: “Ik sliep onder een brug, maar durfde niet om hulp te vragen”

Harry Sanders.
Harry Sanders/Instagram Harry Sanders.
Op 17-jarige leeftijd raakte de Australische Harry Sanders (21) dakloos, maar vier jaar later is hij miljonair. De rauwe realiteit van het leven op straat was voor hem heel moeilijk, maar uiteindelijk is hij daar wel rijk van geworden. Dat vertelt de jonge miljonair in een openhartig interview met het Australische 7news. 

Het was een angstaanjagende en zware periode in zijn leven: Harry was ruim een jaar dakloos. Hij verbleef in verschillende opvangplaatsen of sliep bij familie of vrienden op de bank. Soms moest hij zelfs onder een brug slapen. “De eerste nacht was het zwaarst. Ik had geen idee waar ik heen kon of wat ik moest doen. Ik sliep onder een brug, maar ik durfde niet om hulp te vragen. Het kan erg gevaarlijk zijn. Daklozen hebben namelijk ieder een eigen territorium waardoor ik in het begin nogal in de problemen kwam. Gelukkig wist ik altijd aan eten te komen door bij verschillende eetgelegenheden te vragen of ze nog restjes hadden”, aldus Harry Sanders tegenover 7news. 

Daklozen hebben ieder een eigen territorium waardoor ik in het begin nogal in de problemen kwam

Lessen

Toch heeft deze tijd als dakloze hem enkele waardevolle levenslessen bijgebracht, ondanks vele moeilijke momenten. “Deze ervaring heeft me volwassen en weerbaar gemaakt. Ik zou niet dezelfde persoon zijn geweest. Het meemaken van deze ellende heeft me veel zekerder gemaakt tijdens stressvolle situaties.”

Sterker nog, de kersverse miljonair heeft zijn vermogen te danken aan die periode op straat. “Ik zou veel minder gemotiveerd zijn. De vastberadenheid is enorm als je weet dat er geen plan B is.”

Maandenlange afwijzing

Harry wist al het een en ander over de verbetering van de vindbaarheid van websites op zoekmachines: het zogeheten SEO. Hij belde oud-collega's en klanten vanaf de telefooncel in een opvangplaats voor daklozen. Na maandenlange afwijzingen wist hij enkele klanten te strikken. Zijn werk was zo goed dat hij steeds meer aanvragen kreeg, waardoor hij na ruim een jaar weer in een huis kon wonen. 

De vastberadenheid is enorm als je weet dat er geen plan B is

Zijn leven stond helemaal op zijn kop toen hij zijn bedrijf Studiohawk in 2017 opnieuw lanceerde. Het bedrijf is nu anderhalf miljoen Australische dollar waard, omgerekend bijna een miljoen euro. Inmiddels is het een wereldwijd bedrijf geworden dat vorige maand een kantoor in Londen opende. 

Harry hoopt andere ondernemers te inspireren met zijn verhaal en geeft enkele succestips. “Kleed je zoals je zelf wil” en “slaap ten minste acht uur per nacht”, luiden enkele van zijn adviezen. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode Van de Keere

  Dat hij succesvol is klopt, dat hij dakloos geweest is zal wel grotendeels verzonnen zijn. Dit soort verhalen komen tijdens de komkommertijd altijd terug.

 • Ramon Simon

  Ik heb na enkele uurtjes lezen over SEO mijn website bovenaan gekregen. Om daar nu rijk mee te worden.

 • Tim Desoete

  Jong geleerd hé. Op z'n 14e had hij al een job in de SEO-industrie. Op z'n 16e (einde schoolplicht in Australië) stond hij aan het hoofd van een afdeling. Startte dan maar z'n eigen bedrijf waar al z'n geld in werd gestoken dat vervolgens overkop ging. Thuis kon hij niet meer terecht dus leefde hij op straat. Maar inderdaad, slecht geschreven artikel met teveel gaten.

 • Marc Casier

  En de ouders, grootouders?

 • Jan Sierens

  Volgens andere bronnen is Studiohawk in 2015 opgericht. Indien het klopt dat hij nu 21 is en dakloos werd op 17 jarige leeftijd, was hij dus dakloos op het ogenblik dat hij het bedrijf oprichtte. Lijkt me sterk op fake news om reclame te maken.