Dagen woordvoerder Vaticaan Lombardi lijken geteld

Paus Benedictus en zijn perswoordvoerder Pater Federico Lombardi.
UNKNOWN Paus Benedictus en zijn perswoordvoerder Pater Federico Lombardi.

Na de 'blunder' van woordvoerder Frederico Lombardi van het Vaticaan over het lidmaatschap van paus Benedictus XVI van de Hitlerjeugd en eerdere uitschuivers, lijken de dagen van de perschef van de Heilige Stoel geteld, zo heeft de site RKNieuws.net gemeld.

Liegen en woorden verdraaien
"Het ergste wat een pr- of persdienst kan doen is liegen, woorden verdraaien of feiten ontkennen. En dat is nu precies wat de Vaticaanse woordvoerder doet. En niet één keer, maar bijna als stelregel. Woorden van de paus worden verdraaid. Wat de paus op weg naar Afrika in het vliegtuig zei over condooms, werd door de Vaticaanse persdienst in andere bewoordingen de wereld ingestuurd. Je citeert correct of je citeert niet. En je ontkent nooit de waarheid, zoals Lombardi deed over het lidmaatschap van de Hitlerjugend", zo zei communicatiedeskundige en-hoofdredacteur Mark Van de Voorde van het weekblad Kerk en Leven tegenover de site.

Geen excuses
Het Amerikaanse weekblad National Catholic Reporter noemde de jongste "flater" van Lombardi een "onbegrijpelijke, kolossale blunder waarvoor geen enkel excuus bestaat". De woordvoerder had eerst ontkend dat de kerkvorst lid van de Hitlerjugend was geweest, maar moest daar enkele uren later op terugkomen. Benedictus XVI had dat immers jaren geleden al duidelijk gemaakt dat hij "tegen zijn wil" lid van die nazistische jeugdbeweging was geweest.

Terug naar oude patronen
Ook Peter Nissen, kerkhistoricus en hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het christendom in Tilburg, was tegenogver de religieuze website kritisch over het huidige communicatiebeleid van het Vaticaan. "Alleen al de gedachte dat je de waarheid kunt manipuleren is funest voor moderne communicatie. Na 22 jaar Joaquin Navarro-Valls (de voorganger van Lombardi, red.), die een modern communicatiebeleid voerde, dat gekenmerkt werd door snelheid, goede regie, ontspannen omgang met de media en een zekere mate van transparantie, is de aanpak van pater Lombardi een terugval in oude patronen".

Geheimzinnigheid en achterdocht
Van de Voorde denkt dat het slecht functioneren van de Vaticaanse persdienst ook te maken heeft met "het vorige leven" van Benedictus XVI. Voordat Joseph Ratzinger tot paus werd gekozen was hij prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. "Dat is niet het meest open dicasterie van het Vaticaan. Uit de aard van haar werkzaamheden gaat deze congregatie met enige omzichtigheid te werk, om niet te spreken van geheimzinnigheid en achterdocht. Die erfenis van achterdocht heeft nu ook de persdienst aangetast. Benedictus bekommert zich niet zozeer om de 'geloofwaardigheid', bij hem staat 'het geloof' voorop. Niet hóe je het zegt, maar wát je zegt is voor hem belangrijk. Aan het belang van een persdienst laat hij zich niet zoveel gelegen liggen. Als intellectueel, als academicus, denkt hij dat de hele wereld hem wel zal begrijpen", aldus de
communicatieraadgever van Belgisch premier Herman Van Rompuy tegenover RKNieuws.net.

Het voegde eraan toe dat buitenlandse media al weken speculeren over de positie van pater Lombardi. Dit weekeinde nog hebben de Britse kranten The Times en Daily Telegraph verteld dat Lombardi definitief zou opstappen. (belga/lb)