Dagboek JFK uit 1945 te koop: "Geen sluitend bewijs dat gevonden lichaam van Hitler was"

EPA
Een dagboek dat de jonge John F. Kennedy bijhield toen hij kort na de Tweede Wereldoorlog aan de slag was als journalist, gaat op 26 april onder de hamer. In zijn notities reflecteert hij over Hitler, de ambities van de Sovjet-Unie en de zwakheden van de Verenigde Naties.

Het dagboek dateert uit 1945, toen de 28-jarige Kennedy aan de slag was als correspondent voor Hearst Newspapers, de krantenuitgeverij van mediabons William Randolph Hearst. Voor zijn werk reisde hij vlak na zijn dienst bij de Amerikaanse marine door een verwoest Europa. Eerst samen met de Britse premier Winston Churchill en dan naar de conferentie van Potsdam in Duitsland met Amerikaans zeemachtminister James Forrestal.  

Kennedy schonk het 61 pagina's tellende dagboek, met zowel getypte als handgeschreven pagina's, later aan Deirdre Henderson, een onderzoeksasstistente die in de late jaren 1950 voor zijn campagneteam werkte. Zij publiceerde het midden jaren '90 in boekvorm en veilt nu het originele document. "Wat opvallend is, is wat hij voorspelde over de toekomst van een wereld die hij zestien jaar later zou leiden," zegt Henderson, die in regio van Boston woont.

John F. Kennedy in 1961.
photo_news John F. Kennedy in 1961.

JFK in naoorlogs Berlijn

In het dagboek beschrijft Kennedy zijn verblijf in Berlijn enkele maanden na de overgave van de Duitsers. "In sommige straten is de stank - zoet en ziekelijk door de lijken - overwelmend," schreef hij.

JFK bezocht zelfs de bunker van Hitler en speculeerde dat de Führer mogelijk niet echt dood was. "Er is echter geen overtuigend bewijs dat het aangetroffen lichaam dat van Hitler is," schreef hij, "de Russen betwijfelen of hij dood is."

"Je kan makkelijk zien hoe Hitler over een paar jaar zal verrijzen uit de haat die hem nu omringt, als een van de belangrijkste figuren die ooit geleefd heeft," noteerde Kennedy in zijn dagboek. "Hij had een grenzeloze ambitie voor zijn land, wat van hem een bedreiging voor de wereldvrede maakte, maar zijn leven en zijn dood zijn omringd door een mysterie dat ook na hem zal blijven voortbestaan en groeien. Hij had legendarische kwaliteiten."

Uit dat laatste mogen we volgens Henderson zeker niet begrijpen dat JFK sympathie had voor de nazi-dictator. "Hij zei dat in verwijzing naar het mysterie dat hem omringt en niet het kwaad dat hij vertegenwoordigde," zegt ze.

Sovjet-Unie

Kennedy zag na afloop van de oorlog ook de territoriale ambities van de Sovjet-Unie in hun onderhandelingen over de heropbouw van Duitsland en besefte hoe belangrijk de rol van de VS was. "Als we ons terugtrekken, kunnen we een politiek vacuüm achterlaten dat de Russen met veel plezier zullen opvullen," schreef hij.

Het dagboek gaat onder de hamer bij RR Auction in Boston en moet naar verwachting zo'n 200.000 dollar (185.000 euro) opbrengen.

Photo News