Dag vol horror in Afghanistan: ook BBC-reporter (29) komt om tijdens nieuwe aanslag

Na de bomaanslag van deze ochtend dragen enkele Afghanen de kist met daarin het lichaam van AFP-fotograaf Shah Marai weg.
AP Na de bomaanslag van deze ochtend dragen enkele Afghanen de kist met daarin het lichaam van AFP-fotograaf Shah Marai weg.
Het is een zwarte dag voor de journalistiek. Bij een dubbele zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker negen reporters om het leven gekomen. Bij een andere aanslag in de provincie Khost stierf dan weer een 29-jarige BBC-reporter.

De dubbele aanslag vond vanochtend plaats in de wijk Shash Darak, waar onder meer de NAVO en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. Bij een eerste aanval blies een terrorist op een motor zichzelf op in de buurt van de kantoren van de Afghaanse inlichtingendienst, tijdens de ochtendspits. Toen de hulpdiensten bezig waren met het verzorgen van de gewonden van de eerste aanval en de journalisten ter plaatse kwamen om verslag uit te brengen, ontplofte een tweede, krachtiger bom. Een kamikaze zou zich hebben voorgedaan als journalist - met camera en notitieboekje in de hand.

IS heeft via zijn berichtendienst Telegram meegedeeld verantwoordelijk te zijn voor de dubbele bomaanslag. De jihadistische terreurgroep zegt dat twee van zijn leden stierven bij de aanval. Bij de slachtoffers zijn zeker 25 doden, onder wie dus negen journalisten. Het gaat onder meer om een reporter van Radio Free Europe, twee journalisten van het lokale nieuwsagentschap 1TV, een medewerker van het plaatselijke netwerk ToloNews en Shah Marai, een fotograaf van het Franse persbureau AFP. 

De man laat een vrouw en zes kinderen achter, onder wie een pasgeborene. "Dit is een verwoestende klap," zei nieuwsdirecteur Michele Leridon. "We eren zijn buitengewone kracht, zijn moed, zijn vrijgevigheid. Hij heeft heel wat traumatische en gruwelijke gebeurtenissen met gevoeligheid en een pak professionalisme behandeld." (onderaan dit artikel staan enkele foto's die Marai in Afghanistan maakte)

BBC

Bij een incident later vandaag, in de Afghaanse provincie Khost, liet dan weer een BBC-reporter het leven. "Het is met grote droefheid dat de BBC de dood van hun reporter Ahmad Shah kan bevestigen na een aanval eerder vandaag", zegt Jamie Angus, directeur van BBC World Service. Shah was amper 29. Hij werkte meer dan een jaar voor BBC.

En nog vandaag kwamen in het zuiden van Afghanistan elf kinderen om het leven toen een zelfmoordterrorist zich tot ontploffing bracht nabij een moskee. Er vielen ook zestien gewonden.

Shah Marai volgde enkele mannen die zich klaarstomen om het moslimfestival van Ashura te vieren in Kaboel.
AFP - Shah Marai Shah Marai volgde enkele mannen die zich klaarstomen om het moslimfestival van Ashura te vieren in Kaboel.
Twee kinderen spelen met speelgoedgeweren.
AFP - Shah Marai Twee kinderen spelen met speelgoedgeweren.
AFP - Shah Marai
AFP
AFP
AFP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Apatride

    Balakan, je hebt 100% gelijk

  • Gerard Braeckmans

    Het zijn niet de kinderen die oorlog voeren, Balakan!

  • BALAKAN IBRAHINM

    Hoe lang is die oorlog daar al bezig? Waarom maken ze daar nog kinderen? Stop met voortplanten zolang er oorlog is! Hoe egoistisch/naief zijn we eigenlijk?