Dag van de waarheid voor Hillary

D-Day voor Hillary Clinton. Als de voormalige first lady het onderspit delft in de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in Texas en Ohio, mag ze haar matten oprollen. Haar rivaal Barack Obama won hiervoor elf voorverkiezingen op een rij.

Twee weken geleden zei ex-president Bill Clinton nog dat zijn vrouw beide staten moet winnen "anders is het afgelopen". Volgens de laatste peilingen ligt Obama in Texas licht voor, terwijl in Ohio Clinton een kleine voorsprong heeft.

Er zijn ook voorverkiezingen in Vermont en Rhode Island, maar de meeste gedelegeerden zijn te winnen in Texas en Ohio.

McCain
De Republikein John McCain zal naar verwachting in de vier staten winnen en daarmee de nominatie voor het presidentschap van zijn Republikeinse Partij binnenslepen. McCain haalt in Europa weinig pers, maar de man timmert gestaag aan de weg en zou wel eens de opvolger van George Bush kunnen worden, een man met wie hij overigens op het partijlidmaatschap na omzeggens niks gemeen heeft. Veel vriendscap is er tussen de twee dan ook niet verloren.

Verhitte Democraten
De Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama geven elkaar ook twee maanden na aanvang van de verhitte strijd om de nominatie van de partij weinig toe.

Voorafgaand aan de cruciale voorverkiezingen in de staten Ohio en Texas dinsdag staan de twee in peilingen vrijwel op gelijke hoogte.

Slecht nieuws voor Hillary
Dat is slecht nieuws voor de gewezen first lady. Senator Clinton leed elf nederlagen op rij en zit verlegen om grote robuuste overwinningen om de spectaculaire opmars van haar collega uit Illinois te stuiten.

Deskundigen zien het als haar laatste kans om uitzicht te blijven houden op de nominatie van haar partij voor de presidentsverkiezingen van 4 november.

Partijbonzen vs het volk
Hoewel de twee kandidaten elkaar op het vlak van gedelegeerden, die in augustus op de nationale partijconventie formeel de Democratische kandidaat aanwijzen, niet veel ontlopen, heeft Obama er meer verdiend via verkiezingen. Clinton heeft vooralsnog meer steunbetuigingen gekregen van partijbonzen met stemrecht op de conventie, de Superdelegates.

De zwarte senator heeft ontegenzeggelijk een belangrijke troef in handen door zijn voorsprong in 'echte' door het volk gekozen gedelegeerden.

Voordeel Obama
Superdelegates mogen op elk gewenst moment hun steunbetuiging aan een kandidaat intrekken en een ander steunen. Bovendien hebben veel Superdelegates zich nog niet uitgesproken. Zij neigen ernaar de stem van de kiezers te volgen, wat in het voordeel van Obama zou zijn.

Hoewel campagnestrategen van Clinton voorzichtig hebben laten vallen dat ze ook na verlies in Ohio en Texas nog een weg zien voor de kandidate, lijken de Clintons er een andere mening op na te houden. Hillary Clinton zelf zinspeelde afgelopen weekeinde ook op haar vertrek als ze verliest.

Texas beslist
"Dit is een van de meest monumentale beslissingen die een Texaan moet nemen. U huurt in feite de volgende president van de Verenigde Staten in", hield ze toehoorders zaterdag in Texas voor.

Een dag later zei ze echter tegen journalisten dat ze er geen enkele moeite mee heeft dat de strijd om de nominatie zo lang duurt. In haar optiek schaadt het de Democratische partij in ieder geval niet.

Traditie
"Ik denk dat het feit dat de strijd nog niet beslist is en nog zo spannend is, geweldig is voor de partij en voor het land. Zwaarbevochten voorverkiezingen vormen een onderdeel van de Amerikaanse politiek."

In Texas en Ohio zullen ze zoveel mogelijk kiezers uit het eigen kamp naar de stembus moeten zien te krijgen; ook als dat betekent dat ze bejaarden moeten helpen met aankleden en hen moeten begeleiden naar gereedstaande auto's die hen naar het stembureau rijden. (anp/mvl)