Daems over Reynders die naast Europese topfunctie greep : “Hij was te sterke kandidaat”

Didier Reynders feliciteert Marija Pejcinovic Buric.
BELGA Didier Reynders feliciteert Marija Pejcinovic Buric.
Dat Didier Reynders naast de job van secretaris-generaal van Europa heeft gegrepen, heeft misschien te maken met het feit dat hij een "te sterke kandidaat" was. Dat heeft Open Vld'er Rik Daems, fractieleider binnen de Raad van Europa, gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. 

Volgens Daems spelen er mogelijk ook nog andere factoren mee. "Er is de landenfactor en het feit dat Buric een vrouw is", aldus Daems. 

Niet Didier Reynders, maar de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pecjinovic Buric werd gisteravond verkozen tot nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa. Het MR-kopstuk grijpt zo naast de functie. Buric kreeg 159 stemmen achter haar naam, tegenover 105 voor Reynders.

Het verschil is groter dan verwacht, erkent Rik Daems, die de verkiezing op de voet heeft gevolgd als voorzitter van de liberale ALDE-fractie in de Raad van Europa. Daems betreurt dat Reynders het niet heeft gehaald. "Zowat iedereen zei dat Didier Reynders een betere kandidaat was", aldus Daems.

Rik Daems.
Vertommen Rik Daems.

Volgens Daems hebben verschillende factoren een rol gespeeld bij de stemming. Zo hebben een aantal landen wellicht 'in blok' gestemd voor Buric en moet er volgens Daems ook rekening gehouden worden met de "factor vrouw". En misschien was Reynders wel een "te sterke kandidaat". "Sommigen zien liever iemand waar men meer invloed kan op uitoefenen. En Didier Reynders wordt gezien als iemand die te fel zijn eigen lijn wil trekken en op wie men geen invloed heeft", aldus Daems.

Volgens Daems reageerde Reynders zelf ontgoocheld op zijn niet-benoeming. "Het zou niet alleen voor Didier Reynders maar ook voor ons land goed geweest zijn".
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  “Zowat iedereen zei dat Didier Reynders een betere kandidaat was”, aldus Daems. 'WAS' niet 'IS'. To be or not to be (that is the question) ! Dat Reynders dit betreurt kan ik best geloven. Nu zal hij zijn zakken met minder moeten vullen.

 • Peter Bielen

  Tja, en als we dit niet geloven....... Iemand niet verkiezen omdat hij te goed is! Hoe belachlijk kan men zich maken in België. Denken ze nu echt dat een corrupt land als het onze, waar men zelfs vanuit Europa aanbevelingen geeft, de voorzitter mag afleveren van een organisatie tegen corruptie! Maak eerst hier schoon schip als het toch zo een sterke kandidaat is!

 • Pierre François

  We moeten als Vlamingen af komen op de gehele lijn van die Mr en comsoorten,dat ze hun plan trekken in de Waalse en Brusselse gemeenschap en er zelf voor zorgen aan zonder het geld van de Vlamingen en dan zien hoe ver het ze schoppen.

 • FRANK WILLEMS

  Ik denk dat er zoveel factoren mee spelen om deze post ,dat de persoon er weinig mee te maken heeft en eerlijk blijven mensen Reynders is toch 1 van de betere waalse politiekers

 • Marc Van Winckel

  Hoe kan je voor een functie TE goed zijn ? ?