Daders van schietpartij in Brazilië wilden bloedbad in Amerikaanse school overtreffen

De jongens schoten vijf studenten dood op school, twee leerkrachten en uiteindelijk zichzelf.
REUTERS De jongens schoten vijf studenten dood op school, twee leerkrachten en uiteindelijk zichzelf.
De twee daders van de schietpartij in een Braziliaanse school hadden de aanval meer dan een jaar geleden gepland. Dat melden lokale media. De twee wilden gelijkaardige incidenten uit de Verenigde Staten imiteren.

Bij de schietpartij kwamen zeven mensen en de twee daders om in een school in de Braziliaanse deelstaat Suzano. De aanvallers, van 17 en 25 jaar, waren voormalige studenten van de school. Ze hadden online informatie gezocht over schietpartijen op scholen in de Verenigde Staten en wilden een groter bloedbad aanrichten dan dat in de Columbine High School, waar dertien mensen omkwamen in 1999.

Gisteren drongen de twee ‘s morgens de school binnen. Daar schoten ze vijf studenten, tussen de 15 en 17 jaar oud, en twee leerkrachten neer. Elf mensen raakten gewond. Uiteindelijk doodde een van de twee zijn mededader en pleegde hij vervolgens zelfmoord. Voor ze naar de school trokken, schoten ze ook de nonkel van een van de twee neer.

Buurjongens 

De daders woonden in dezelfde straat en kenden elkaar al sinds hun kindertijd. Volgens de lokale krant Folha de Sao Paulo speelden ze graag schietgames op de computer en in een lokale game room.

De 17-jarige dader kwam uit een onstabiele familie en was opgevoed door zijn grootmoeder. Volgens zijn moeder was hij vorig jaar gestopt met school.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro liet via Twitter weten dat hij zijn medeleven heeft betuigd met de families van de slachtoffers "van deze onmenselijke aanval". Hij sprak nog van een "onmetelijke monsterlijke en laffe daad". 

Bekijk ook: 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philippe De Swert

    M.a.w. het copycat effect slaat weer toe. Misschien is minder aandacht aan die evenementen en de daders geven en het stopt dan wel?

  • Koen Van Hessche

    ik vind het persoonlijk erger dat ze aan dergelijke wapens konden komen dan dat ze veel shooter games speelden. Het zullen die games zijn die hen gek maakten ofzo?