Dader van aanslag op Boston Marathon gaat in beroep tegen doodstraf

Dzjochar Tsarnajev.
afp Dzjochar Tsarnajev.
De advocaten van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev (25) gaan in beroep tegen de doodstraf die Tsarnajev boven het hoofd hangt nadat hij betrokken was bij het uitvoeren van de aanslag op de marathon in Boston in 2013. Bij die aanslag vielen drie doden, en raakten meer dan 260 mensen gewond.

De advocaten stellen in een brief van 500 pagina's dat het proces niet in Boston had mogen doorgaan. De 25-jarige Tasarnajev kreeg volgens hen geen eerlijk proces, omdat een rechter van een lagere rechtbank weigerde om de zaak naar een andere stad te verhuizen die niet zo getraumatiseerd was door de aanslag.

Media

Ze ontkennen niet dat Tasarnajev, die 19 jaar was op het ogenblik van de feiten, de aanval uitvoerde met zijn oudere broer Tamerlan Tsarnajev. Maar de uitgebreide berichtgeving in de media over de aanslag zorgde er volgens hen voor dat de juryleden al op voorhand geloofden dat Dzjochar Tsarnajev de doodstraf verdiende.

Districtsrechter George O'Toole negeerde ook, zo klinkt het verder, het bewijs dat twee juryleden de zaak op sociale media becommentarieerden voor ze als jurylid werden aangesteld. 

Bomaanslag

In 2015 kreeg Dzjochar Tsarnajev van een jury in Boston de doodstraf voor onder meer het plaatsen van bommen aan de eindmeet van de loopwedstrijd in Boston, op 15 april 2013, en voor het doodschieten van een politieman drie dagen later. Zijn oudere broer en kompaan werd na een klopjacht doodgeschoten, vier dagen na de aanslag.

Dzjokar Tsarnajev steekt zijn middelvinger op naar de bewakingscamera in de rechtbank op 10 juli 2013.
afp Dzjokar Tsarnajev steekt zijn middelvinger op naar de bewakingscamera in de rechtbank op 10 juli 2013.
Tamerlan Tsarnajev, die werd doodgeschoten kort na de aanslag.
ap Tamerlan Tsarnajev, die werd doodgeschoten kort na de aanslag.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludovic De Beuckeleer

  hij wist op het ogenblik van de feiten maar al te goed wat hij deed , dus de doodstraf is de gepasten straf voor hem, onschuldige mensen die hun sport beoefenen doden , zoveel gewonden en de dood van de politieagent tijdens hun arrestatie zegt genoeg .

 • chris vangiesbergen

  De slachtoffers konden ook niet in beroep gaan om het uit te stellen dus hoop ik dat de rechter daar zijn verstand gebruikt en u naar de eeuwige jachtvelden stuurt .

 • Benny Marcelo

  Ben zowat zestig jaar tegen de doodstraf geweest maar terroristen hebben de grens van de menselijkheid overschreden en kunnen zich bijgevolg niet meer beroepen op "mensenrechten".

 • Juliaan Van Reeth

  De doodstraf (in dit geval met een injectie) is te mild voor hem. Laat hem maar langzaam wegkwijnen tussen 4 muren. Geen TV, geen kranten, geen internet, geen verluchting, geen compassie. Hij wou toch martelaar voor allah worden?