Dader steekpartij in Melbourne moest paspoort in 2015 inleveren omdat hij wou strijden voor IS

REUTERS
De man van Somalische origine die gisteren in het Australische Melbourne één persoon doodstak en twee mensen verwondde met een mes, was gekend bij de inlichtingendiensten. Maar die gingen ervan uit dat hij geen gevaar vormde voor de openbare veiligheid, zo bevestigden de autoriteiten. 

De 30-jarige Hassan Khalif Shire Ali kwam op driejarige leeftijd naar Australië. Sinds drie jaar stond hij op de radar van de inlichtingendiensten. Zijn Australisch paspoort werd in 2015 ingetrokken, toen vermoed werd dat hij naar Syrië wilde afreizen om er te gaan strijden bij IS. De man was dus zeker geïnspireerd door de extremistische beweging, maar zou volgens de inlichtingendiensten geen rechtstreekse contacten hebben gehad.

"Weten hoe en wanneer hij radicaliseerde, zal deel uitmaken van het onderzoek", zeggen de onderzoekers. Ze beschouwen de aanval als een terroristische aanslag. IS eiste de aanslag ook zelf op.

Broer van de dader

De broer van de dader, die vrijdag door de politie werd doodgeschoten, moet zich nog voor de rechter verantwoorden omdat hij een vuurwapen wilde kopen om een aanslag mee te plegen.

De politie heeft zaterdag huiszoekingen uitgevoerd op verschillende plaatsen in de buitenwijken van Melbourne. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Deyaert

  Een lakser beleid dan in België bestaat toch niet.

 • Johan Van Bastelaer

  Geradicaliseerd en gekend bij politie en gerecht = ticketje terug naar afzender ! Bijdrage aan onze maatschappij = - 100 !

 • lodewijk maesen

  doe maar soft verder...fijn voor de familie slachtoffer

 • Johny Lonneu

  80% van deze gebeurtenissen kunnen vermeden worden daar het steeds om bij de politie gekende personen gaat.Maar ja wat mag de politie nog doen .

 • Patrick Van Overmeire

  Ze hadden hem beter laten gaan en dan zijn paspoort ingetrokken dan kon hij Australië niet meer in of al zwemmend dat de haaien hem op peuzelen.