Dader mesaanval op politiekantoor Parijs was aanhanger radicale islam

Dader Mikhael Harpon was volgens het parket een aanhanger van de radicale islam.
Photo News/RV Dader Mikhael Harpon was volgens het parket een aanhanger van de radicale islam.
Mikhael Harpon, de man die donderdag vier agenten heeft neergestoken in het politiekantoor van Parijs, had contact met vermoedelijke leden van de salafistische beweging. Dat verklaarde Jean-François Ricard, procureur van het antiterreurparket. De man “zou een radicale visie van de islam hebben aangehangen”.

Volgens Ricard had de 45-jarige man zich ongeveer tien jaar geleden bekeerd tot de islam. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat hij “bepaalde gewelddaden gepleegd in naam van die religie” goedsprak, “geen bepaalde contacten met vrouwen meer wou hebben”, de aanslagen op Charlie Hebdo in 2015 rechtvaardigde en sinds enkele maanden zijn kledinggewoonten veranderde, zei de procureur op een persconferentie.

Oestermes

De man had geen strafblad, maar tegen hem liep wel een procedure voor echtelijk geweld in 2009. De procureur omschreef het parcours van de messentrekker donderdag en had het over “extreem geweld”. De dader had de ochtend van de feiten twee messen gekocht: een keukenmes van 33 centimeter en een oestermes. Met die twee messen viel hij tussen 12.53 en 13 uur verschillende collega’s aan, waarna een stagiair hem doodschoot.

Procureur Jean-Francois Ricard van het antiterrorismeparket gaf vandaag uitleg tijdens een persconferentie.
AFP Procureur Jean-Francois Ricard van het antiterrorismeparket gaf vandaag uitleg tijdens een persconferentie.

33 smsjes

Uit het telefonieonderzoek met zijn echtgenote bleek dat het paar 33 smsjes had uitgewisseld, tussen 11.21 en 11.50 uur die dag. “Tijdens die conversatie zei de dader van de feiten vooral religieus gekleurde zaken die eindigden met twee uitdrukkingen: ‘Allah Akbar’ en ‘volg onze geliefde profeet Mohamed en denk diep na over de Koran’ “, aldus de procureur. Volgens getuigenissen uit de entourage van de man, zou hij ook zulke uitspraken gedaan hebben in de nacht.

Didier Lallement, chef van de politie, zei dat de aanvaller een grondige veiligheidsscreening had ondergaan, zoals alle leden van de inlichtingenafdeling. De stagiair was nog maar zes dagen aan de slag in de prefectuur.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jovany david

  Goede stagair, mag bij mij aan de slag!

 • Marc Geerts

  Proficiat aan de stagiar.

 • marc de Volder

  Lynsey van Deun,aan uw naam te zien was u geen moslima sinds de geboorte. En opeens denkt u te weten dat er een profeet bestond of bestaat? Kunt u uitleggen waarom u moslima werd en uw echtgenoot geen Christen? Zoals de meeste partners die met een moslim getrouwd zijn?

 • Rik Wouters

  Het is idd een probleem dat niet 1% aanslagen pleegt maar de moslimmeerderheid dit niet afkeurt. Onlangs moesten 2 kindjes bij ons geen schoolattest hebben want “het was een feestdag”. T was woensdag 11/09... hun papa met baard knikte instemmend

 • Niko Karavas

  Dat zijn ze allemaal, zodra de ogen opengaan zullen de mensen het snappen, wat de media ons ook probeert voor te schotelen.