Dader geïdentificeerd: hoge Russische militair verantwoordelijk voor neerhalen MH17

Archieffoto: Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ter noordwesten van Grabovo.
ANP Archieffoto: Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ter noordwesten van Grabovo.
Een MH17-onderzoekscollectief heeft de identiteit weten te achterhalen van één van de twee mannen die gezocht worden in verband met het neerhalen van de Malaysia Airlines-vlucht op 17 juli 2014. Het blijkt te gaan om een hoge Russische kolonel-generaal, Nikolai Fedorovitsj Tkatsjev, bijgenaamd 'Delfin'. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens leden van het onderzoeksteam Bellingcat (burgerjournalisten die de sociale media en het internet afspeuren, red.)  toont analyse aan dat het Russische leger wel degelijk een rol speelde bij het veroorzaken van de ramp, die 298 mensen het leven kostte.

Ten tijde van het neerhalen van de MH17 was kolonel-generaal Tkatsjev in Oost-Oekraïne actief om de rebellen beter te laten samenwerken. Vorig jaar riep het Joint Investigation Team (JIT) dat officieel het onderzoek voert, de hulp in van het publiek. Ze publiceerden een afgeluisterd telefoongesprek met daarop de stem van 'Delfin', van wie ze niet precies wisten wie het was.

Buk-raket

Het internationale onderzoeksteam van Bellingcat maakte deze zomer al bekend zonder enige twijfel te weten dat vlucht MH17 werd neergehaald door een Buk-raket, afgevuurd vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne. De raket was een dag eerder aangeleverd vanuit Rusland.

Deze conclusie trok het Joint Investigation Team (JIT) op basis van een half miljoen video's en foto's, duizenden afgeluisterde telefoongesprekken, 1.448 waardevolle brokstukken van het toestel, resten van de Buk-raket, grondmonsters, satellietbeelden en gesprekken met zo'n tweehonderd getuigen. Zo hebben diverse getuigen de lancering van de raket gezien en gehoord. Dat gebeurde vanuit een landbouwveld ten zuiden van het dorp Snizhne. 

Vinger

Het gebruikte wapen is een Buk-raket van het type 9M38 en blijkt afkomstig uit Rusland. De lanceerinstallatie is een dag voor de ramp vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne gebracht. Vermoedelijk wilden rebellen de raket inzetten tegen Oekraïense gevechtsvliegtuigen.

Het team wilde in september echter nog niet de vinger wijzen naar Rusland. Daarvoor moest er eerst meer zicht zijn op de daadwerkelijke daders. Rusland houdt vol dat er nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne zijn gepasseerd. Het onderzoek is volgens Rusland niet objectief.

Bij de crash kwamen zes Belgen en 196 Nederlanders om het leven. In totaal stierven 298 mensen. De fatale Malaysian Airlines-vlucht was onderweg van Schiphol (Amsterdam) naar Kuala Lumpur in Maleisië.
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ANN LIMBOS

  We wisten toch al dat de Russen er achter zaten.

 • raymond van gucht

  Jos de wever, dat is de wet van murphy, poetin die buk raketten naar oekraine brengt met het idee om een reden te vinden om legaal met goedkeuring van het westen ,oekraine binnen te vallen !en een grote oorlog tegen de afvallige staat te beginnen !

 • Andrey Kommandor

  Op het moment van het neerhalen van MH17 hebben Russische militairen dat zelf erkend op VKontacte (Russische sociale media portal), ik heb het zelf gelezen toen. Ze dachten dat ze Oekraïense vliegtuig hebben neergeschoten en waren aan het stoefen. Later was die post gewist. Geen verrassing dus.

 • Antoon De Wachter

  En wat zegt Poetin nu???

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Heb zelf eens getracht om de kleuren van een vliegtuig te onderscheiden dat op meer dan 10 km hoogte vliegt. Buiten de zilveren onderkant zag ik niets. Mijn (sterke) verrekijker kon de bovenkant van het vliegtuig niet waarnemen. Dus de fabel van Poetin zijn vliegtuig is maar een fabel.