Dader Christchurch schonk niet alleen geld aan extreemrechtse beweging uit Oostenrijk

Brenton Tarrant (28) heeft niet alleen de Identitaire Beweging in Oostenrijk financieel gesteund.
AP Brenton Tarrant (28) heeft niet alleen de Identitaire Beweging in Oostenrijk financieel gesteund.
Er komen steeds meer details over de uitgaven en reizen van de moorddadige schutter van Christchurch aan het licht. Brenton Tarrant (28) schonk niet alleen geld aan een extreemrechtse beweging uit Oostenrijk.

Brenton Tarrant, de dader van Christchurch, heeft niet alleen de Identitaire Beweging in Oostenrijk financieel gesteund. Een functionaris van het federaal gerechtelijk bureau (BKA) rapporteerde vandaag volgens informatie uit kringen van de commissie Binnenland van de Bondsdag dat de verdachte Australiër tussen 18 en 25 september 2017 aan de pan-Europese extreemrechtse beweging "Génération Identitaire" 2.200 euro had geschonken. De dader zou zich ook even opgehouden hebben in Duitsland.

Belgische bank

De BKA-functionaris zei dat de verdachte op 30 november 2018 zijn creditcard had gebruikt tijdens een bezoek aan kasteel Neuschwanstein. Omdat hij in de ochtend en de avond van dezelfde dag ook in Oostenrijk met zijn kaart had betaald, verbleef hij vermoedelijk maar even in Duitsland. De verdachte zou op 9 mei 2014 van een Australische rekening geld hebben overgeschreven naar de rekening van een Duitser uit Tübingen via een Belgische bank. Als boodschap voor de overschrijving werd in februari 2015 een duikcursus in de Filippijnen vermeld. De ontvanger van het geld was bekend bij de politie, maar niet in verband met extremisme of politiek gemotiveerde misdaad.

Generation Identity

Bij de aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch op 15 maart vielen 50 doden en bijna net zoveel gewonden. De extreemrechtse verdachte zit in hechtenis. Tot dusver was bekend dat de dader ongeveer 14 maanden vóór de terroristische aanslag een schenking had gedaan aan de Oostenrijkse ‘Generation Identity’. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Herbert Kickl (FPÖ), had hij echter geen persoonlijke contacten met extremisten in Oostenrijk. De rechtse FPÖ staat in Oostenrijk echter nog steeds onder druk, onder meer omdat FPÖ-functionarissen hadden deelgenomen aan evenementen van de Identitaire beweging. Over mogelijke contacten van de dader met Duitse rechts-extremisten is nog niets bekend.

60 landen bezocht

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) zei woensdag in Wenen dat de extremist van Christchurch volgens recent onderzoek ongeveer 60 landen over de hele wereld heeft bezocht, waaronder meer dan 20 EU-landen. "Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat hij contacten heeft onderhouden met rechts-extremisten of dat dit normale toeristische activiteiten waren", zei Kurz.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ludwig Vanden Boer

    Op het moment van de schenkingen had hij zelfs geen strafblad, wat is er dan verkeerd mee?