Dader bekent lachend racistische moorden

Dylann Roof, de dader van de dodelijke schietpartij in een kerk in het Amerikaanse Charleston, heeft al lachend bekentenissen afgelegd. Dat blijkt uit politiebeelden die de jury te zien kreeg op zijn proces.

Roof drong op 18 juni 2015 een Afro-Afrikaanse kerk binnen in Charleston en schoot daar negen Afro-Amerikanen dood. Het ging om de ergste racistische moord in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. "Ik heb het gedaan", zegt Roof al lachend tegen de FBI, 17 uur na zijn arrestatie in juni vorig jaar. "Ik moest het doen, iemand moest het doen".

Het ministerie van Justitie eist de doodstraf voor Roof, al pleiten zijn advocaten voor een gevangenisstraf. De 22-jarige Dylann Roof, wordt zowel door een federale rechtbank als een rechtbank in de staat South Carolina beschuldigd van de negen moorden in de Emanuel African Methodist Episcopal Church, de oudste kerk van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De blanke man schreef in een manifest dat hij zwarten haat, en er verschenen ook foto's van hem met de omstreden vlag van de Geconfedereerde Staten.