Daarom worden mensen mogelijk een tweede keer besmet met het coronavirus

AFP
In China werd bij aantal patiënten al voor een tweede keer het coronavirus vastgesteld. Voordien werd gezegd dat mensen immuun werden voor het virus na een eerste besmetting. Waarom worden ze dan toch opnieuw ziek?

Een vrouw in Japan, die als toergids werkt, hoorde gisteren voor de tweede keer dat ze met het coronavirus besmet wasOp 29 januari werd de eerste keer het virus vastgesteld bij de vrouw. Vijf dagen later testte ze alweer negatief, en mocht ze het ziekenhuis verlaten. Eerder werd al gemeld dat Chinese patiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis, opnieuw positief testten voor het coronavirus. 

Geen antilichamen of ‘bifasisch’ verloop

Waarom sommige patiënten opnieuw ziek worden door het virus, is voorlopig nog niet zeker. Herstellende patiënten hebben volgens experts mogelijk nog niet genoeg antilichamen opgebouwd en daarom nog geen immuniteit voor het coronavirus ontwikkeld. 

Het virus zou ook ‘bifasisch’ kunnen zijn, waardoor ziektesymptomen in twee aparte periodes voorkomen. Een patiënt kan een aantal dagen ziek zijn, daarna even ‘genezen’ zijn, om dan weer te hervallen.

Illustratiefoto.
AFP Illustratiefoto.

Te vroeg genezen verklaard

Een andere oorzaak voor de ‘tweede besmetting’ ligt wellicht bij testfouten. Zo belandde op 21 februari een patiënt opnieuw in het ziekenhuis, toen een latere test positief terugkwam. De patiënt mocht het ziekenhuis verlaten na een neus- en keelafname, maar dokters vonden pas bij een derde test het virus terug in de lagere luchtwegen.

Daarnaast zouden sommige patiënten die gezond genoeg zijn om het ziekenhuis te verlaten, nog een tijd drager kunnen zijn van het virus. Dat blijkt uit een studie de Amerikaanse Medische Associatie, die vier patiënten in het Chinese epicentrum van het virus, Wuhan, onderzocht.

Het epicentrum in China, Wuhan, is volledig afgesloten van de buitenwereld.
AFP Het epicentrum in China, Wuhan, is volledig afgesloten van de buitenwereld.

Niet besmettelijk

Song Tie, vicedirecteur van een lokale gezondheidsorganisatie in een provincie in China, zei tijdens een persbriefing dat 14 procent van patiënten in de provincie opnieuw positief testten, desondanks ze het ziekenhuis mochten verlaten. Gelukkig leek dat de patiënten niemand anders besmetten. Daaruit leidde hij af dat besmette personen antilichamen aanmaken, en daarna niet meer besmettelijk zijn.

In China werden tot nu toe 36.117 patiënten genezen verklaard, en mochten ze ziekenhuizen verlaten, volgens officiële gegevens. Dat is ongeveer 46 procent van het totaal aantal besmettingen op het vasteland van China. Meer dan 2.700 mensen zijn gestorven, en de rest is nog niet genezen.

In dit dossier hebben we de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het coronavirus voor u gebundeld.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • De Waen Luc

    De tests zijn niet betrouwbaar..veel simpelere en reeds bevestigde piste

  • Christine van Hoye

    In mijn jonge jaren (alweer een hele poos geleden) werd gezegd dat als je eenmaal de mazelen had gehad je ze geen tweede keer kon krijgen. Toen ik door de dokter genezen werd verklaard heb ik ze na enige tijd nog eens gehad en veel sterker dan de eerste keer. Mijn neef die ze van mij had "gekregen" had als dank mij een tweede ronde bezorgd. Aangezien ik nog niet helemaal 100% genezen was , heb ik veel heftiger gereageerd en moest ik 2 weken in een verduisterde kamer doorbrengen

  • Michel Philippe

    Dus kleiner dan de helft is genezen veklaard. Niet zeer bemoedigend. Wanneer komt het virus hier ?