Daar zijn de eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen: “Lekker mals en zilt”

Sterrenchef Gert De Mangeleer en radio-dj Sven Ornelis gingen aan de slag met de vers geoogste mosselen.
BELGAONTHESPOT Sterrenchef Gert De Mangeleer en radio-dj Sven Ornelis gingen aan de slag met de vers geoogste mosselen.
In Zeeland heeft mosselkotter ZZ-4 vandaag de eerste mosselen van het seizoen opgehaald. De oogst van de hangcultuur smaakt dit jaar lekker "mals en zilt", al zijn op enkele plaatsen de eerste mosseltjes voorlopig nog aan de kleine kant. Sterrenchef Gert De Mangeleer kookte aan boord een gerecht met de schelpdieren, die vanaf volgende week bij ons verkrijgbaar zijn.

Om in te spelen op de eerste vraag - ook uit België - worden in het Nederlandse Zeeland mosselen met hangcultuur gekweekt. Die zijn vroeger klaar en worden nu opgehaald. De kwaliteit van de mosselen - die zowat 2 jaar moeten groeien - is goed volgens mosselkweker Julien Barbé.

"De oogst is goed en ik verwacht dat die alleen maar beter wordt", zegt Barbé. "We hebben nog een aantal lijnen met wat kleinere mosselen, maar wanneer we die gaan oogsten, zijn die ook wel gegroeid.”

BELGAONTHESPOT

Voor de officiële opening van het hangcultuurseizoen gingen sterrenchef Gert De Mangeleer en radio-dj Sven Ornelis aan de slag met de vers geoogste mosselen. "Gert heeft aan boord de eerste mosselen voorbereid", zegt Ornelis. "Een lekker Thais gerecht in een paellapan." De mosselen uit hangcultuur hebben volle schelpen en ook een klein verschil in smaak. "De mossel van bodemcultuur is wat steviger. Deze mossel is malser en zilter", aldus Ornelis.

BELGAONTHESPOT

Het kweken aan touwen bestaat in Nederland iets meer dan 25 jaar. In de jaren negentig begonnen Zeeuwse vissers te experimenteren met hangcultuur, omdat er in Nederland toen mosselschaarste heerste. Na enkele jaren groeide het ook uit tot een commercieel succes. 

In de hangcultuur hecht het mosselzaad zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine babymosselen worden daarna in kousen ‘opgesokt’, waarbij ze in 2 jaar uitgroeien tot volwassen mosselen. Het hangcultuurseizoen start gemiddeld 4 tot 6 weken vroeger dan het seizoen van de bodemcultuur en loopt van eind mei tot oktober.

Alleen in Zeeland - in de Oosterschelde en Grevelingen - zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. Nederland telt 9 hangcultuurkwekers die jaarlijks zo'n 2 miljoen kilo mosselen produceren. Ter vergelijking, de productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo'n 50 miljoen kilo. Met 5 procent van de totale Nederlandse mosselproductie blijft het dus een nicheproduct.

BELGAONTHESPOT10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Elk jaar opnieuw dezelfde promoblabla. Als je ze dan koopt zijn ze onooglijk klein en smaken naar niks , veel te duur ook nig. Ik wacht wel tot einde agustus of september dan pas zijn ze echt vol en vlezig en ook lekker en nog goedkoper ook.

 • Leo Peeters -Duym

  Ik was vele jaren terug een mosselfanaat (ik at makkelijk 3 kilo), maar mosselen smaken en ruiken reeds lang niet meer naar mosselen, of je ze nu eet op restaurant of zelf klaarmaakt. Ik eet ze dan ook nooit meer, tenzij mosselen opgelegd in 't zuur.

 • jean-pierre rejek

  Dat zeggen ze alle jaren opnieuw ze zijn dikker en lekker,en wat blijkt veel schaal maar geen mossel ,vroeger was ik gek van mosselen maar nu kunt ge dat toch geen mosselen noemen hé en zwijg over de prijs .

 • André Lernout

  De mosselen uit "Zeeland" zijn altijd goed, soms wat groter of kleiner, toch vinden die slimme Hollanders altijd wel iets om de prijs op te drijven( die trouwens NOOIT zakt!) Smakelijk.

 • Thomas Van Der Linden

  Mmm...het zwarte goud van onze Noordzee. Kijk er al naar uit om ze te proeven.