Daan (5) en Teun (7) redden oma Ans die plots onwel wordt: “Zo snel mogelijk 112 gebeld”

Daan (links) en Teun in de keuken waar oma viel en gebeld moest worden met 112.
Jan Ruland van den Brink Daan (links) en Teun in de keuken waar oma viel en gebeld moest worden met 112.
De ‘toppers van het jaar’ worden ze op sociale media al genoemd. De jonge Daan (5) en Teun (7) ten Brink uit 'S-Heerenberg in de Nederlandse provincie Gelderland verrichten gisterenmorgen bij hun oma Ans (75) een heldenactie. Uit het niets raakte hun oma onwel. De broertjes kwamen meteen in actie en Teun belde zo snel hij kon 112. “Ik ben heel erg geschrokken.”

Uren later zijn de broertjes nóg onder de indruk van wat ze 's ochtends meemaakten. Wat een gezellig ochtendje had moeten worden, liep uit op een stressvol avontuur dat ze niet snel vergeten. 

Bewusteloos

Oma Ans, die COPD heeft en al grieperig was, zou bij haar thuis een ochtend op de jongens - die vrij van school waren - passen. Haar kleinkinderen zaten aan tafel in de keuken.

Oma was boterhammen aan het smeren en pakte haar tabletten. Ineens liet ze haar medicijnendoosje vallen. Ze viel op de grond. Bewusteloos. “’Wat gebeurt hier?’, dachten we allebei. Het gebeurde echt opeens”, zegt Teun. 

De jongens deden er alles aan hun oma te redden. Teun rende het huis door, op zoek naar een telefoon. Tegelijkertijd bleef Daan bij zijn oma en probeerde hij rustig te blijven. “Ik was zó blij toen ik boven eindelijk een telefoon vond. Beneden kon ik die nergens vinden”, zegt Teun. Zo snel hij kon belde hij 112. Iets dat zijn ouders hem geleerd hadden. “Zij zeiden weleens: ‘als er iets ergs is en je weet niet wat je moet doen, bel dan dat nummer.’ Ik weet dat je niet zomaar voor de grap moet bellen, alleen bij iets ergs. Nu ging het écht niet goed. Ik wist zeker dat ik kon bellen.”

M'n ouders zeiden weleens: ‘als er iets ergs is en je weet niet wat je moet doen, bel dan 112.’ Ik weet dat je niet zomaar voor de grap moet bellen.

Teun ten Brink

Supertrots

Aan de lijn met de meldkamer kon Teun volgens de politie goed uitleggen wat er aan de hand was en waar ze waren. De ambulance en politie konden daardoor snel hulp verlenen en oma werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Op de kalender zochten de jongens vervolgens het nummer van vader Dennis op. Hij en zijn vrouw Mieke zijn ‘supertrots’ op hun zoons. Dennis: “Ook al hebben we het er al vaker met ze over gehad, dat ze toch op het juiste moment 112 bellen is goed om te zien.”

De jongste van de twee, Daan, bleef vooral rustig. Ondanks de situatie raakte hij niet in paniek. “Ik ben wel geschrokken. Als zoiets weer gebeurt en Teun is er niet bij, zou ik ook 112 bellen.”

Tekeningen

Op Facebook worden de jongens overladen met complimenten. ‘Hulde voor deze twee mannekes', schrijft de politie Montferland. ‘Superkanjers', ‘wat een toppers’ en ‘deze jongens verdienen een pluim', reageren anderen. Het maakt de jongens ‘best wel trots'. Teun: “Het is heel leuk dat ze dit zeggen. Maar ik ben nog veel blijer dat het met oma beter gaat.”

Oma Ans ligt nog in het ziekenhuis. Ze raakte volgens Mieke vermoedelijk bewusteloos doordat haar longen vol vocht zaten. Om hun grootmoeder te steunen, maken de jongens tekeningen voor haar. Teun: “Ik maakte me zo'n zorgen. Ik hoop dat ze zich snel goed voelt.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jarno Borgie

  Dikke pluim voor de ouders dat ze,dat hun kinderen hebben geleerd

 • Linde Segaert

  Super gedaan jongens ! Jullie zijn echte helden. Jullie mogen best trots zijn op wat jullie gedaan hebben.

 • Freddy Van de Velde

  Dikke duim !

 • marie claire knaepkens

  Amai een dikke pluim voor Daan en Teun. ze zouden daar al heel vroeg een les over moeten geven in de school wat kindjes moeten doen ingeval er iets gebeurd.Laat ze bv. het nummer 112 vanbuiten leren.

 • Jan Verstrepen

  Verstandige kinderen.