Cyprus wil verdeelde straat in Nicosia heropenen

De nieuwe Cypriotische president Dimitris Christofias wil in het komende overleg met de Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat voorstellen de winkelstraat Ledra weer open te stellen voor bezoekers van de andere kant.

Verdeeldheid
Ledra is al tientallen jaren verdeeld. De winkelstraat in het centrum van Nicosia symboliseert de verdeeldheid van Cyprus sinds 1974. De heropening moet worden gezien als een gebaar van goede wil.

Hereniging eiland
De besprekingen van vrijdag hebben een verkennend karakter. Christofias zei hard te willen werken aan een hereniging van het eiland. Een oplossing moet eerlijk en reëel zijn en van de Cyprioten zelf komen, zei hij op een persconferentie. "Dit maal moeten wij slagen. Een nieuwe mislukking zal verwoestend zijn voor de toekomst van ons volk, Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten."

Andere grensovergang
Behalve Ledra willen de Grieks-Cyprioten nog een andere grensovergang openstellen, Limnitis in het noordwesten. Nu zijn er maar vijf plaatsen waar de grens kan worden overgestoken. Ze werden in 2003 door de Turks-Cyprioten geopend.

Cyprus is verdeeld sinds Turkse troepen het noorden bezetten, na een staatsgreep van Grieks-Cyprioten die aansluiting zochten bij Griekenland. Het noorden heeft een eigen staat uitgeroepen die alleen door Turkije wordt erkend. (novum/ap/ka)