Cyprus laat Canadees ontsnappen die in VS voor Russen spioneerde

UNKNOWN
Het grootschalige spionageschandaal van spionnen die vanuit de VS voor Rusland werkten, dijt verder uit. Op Cyprus is een verdachte Canadees in deze affaire aan de politie ontglipt. De 54-jarige Christopher Metsos was dinsdag op de luchthaven van Larnaca opgepakt, maar werd daarna op borgtocht vrijgelaten in afwachting van een procedure voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

Metsos, die een Canadees paspoort heeft, had zich gisteren twee keer bij de politie moeten melden, maar hij kwam niet opdagen. De politie kon hem niet meer vinden en zal een arrestatiebevel uitvaardigen. De vraag rijst waarom de Cypriotische autoriteiten Metsos op borgtocht (27.000 euro) hadden vrijgelaten. De Amerikanen denken dat de man een sleutelrol speelde in het deze week opgerolde spionagenetwerk.

Ambassadeur
Frank Urbancic, de Amerikaanse ambassadeur op Cyprus, sprak een uur lang met de Cypriotische president Dimitris Christofias. De VS hebben nog officiële klacht ingediend. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei wel teleurgesteld te zijn dat Metsos op borgtocht werd vrijgelaten. Wellicht is Metsos naar het noordelijke, Turkse deel van Cyprus vertrokken. Deze helft van het eiland wordt alleen door Turkije erkend en heeft geen uitleveringsverdragen met andere landen. Van hieruit is het mogelijk Turkije per vliegtuig te bereiken. Bovendien vertrekken hier veerboten naar Turkije, Libanon en Syrië. (belga/kh)

UNKNOWN