Cyprus-conferentie mislukt: onderhandelaars zonder akkoord uit elkaar

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres (links) kondigt aan dat de partijen zonder overeenkomst uit elkaar gaan. Rechts Espen Barth Eide, de speciale VN-adviseur voor Cyprus.
epa VN-secretaris-generaal Antonio Guterres (links) kondigt aan dat de partijen zonder overeenkomst uit elkaar gaan. Rechts Espen Barth Eide, de speciale VN-adviseur voor Cyprus.
De onderhandelaars op de Cyprus-conferentie in het Zwitserse skigebied Crans-Montana zijn zonder akkoord uit elkaar gegaan. Van een hereniging tussen het Griekse en Turkse deel van het eiland is dus nog geen sprake. Dat liet Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, deze nacht verstaan aan de verzamelde pers.

Sinds vorige week woensdag zaten vertegenwoordigers van Cyprus, het Turkse deel van Cyprus naast delegaties uit Griekenland, Turkije, Groot-Brittannië samen in Zwitserland om een hereniging van het eiland te bespreken. De speciale VN-gezant Espen Barth Eide sprak toen van een "unieke kans".

Die kans heeft uiteindelijk niets opgeleverd aangezien de onderhandelaars donderdagnacht zonder akkoord uit elkaar zijn gegaan.

Verdeeld land
Cyprus is een verdeeld land sinds het Turkse leger in 1974 het noordelijke gedeelte van het eiland binnenviel. Het reageerde op een Grieks-Cypriotisch coup die tot doel had het land bij Griekenland aan te hechten, tot grote ongerustheid van de Turkse minderheid in Cyprus.