Cyprus beeft en briest over “ongekende onverschilligheid” rond moordende militair: nu ook koffer met lichaamsresten gevonden

De 35-jarige verdachte Nicos Metaxas.
AFP De 35-jarige verdachte Nicos Metaxas.
Cyprus is in shock, want “de eerste seriemoordenaar ooit” op het eiland is een feit. Een Griekse commandant van de Cypriotische Nationale Garde heeft bekend dat hij zeven vrouwen en meisjes heeft vermoord, mogelijk heeft hij nog meer slachtoffers gemaakt. Er is vooral ook veel woede. Hoe is het mogelijk dat de politie niet in actie kwam toen de vrouwen vermist raakten? Hoe kon de moordende militair gewoon zijn gang gaan? Uit het water van een kunstmatig meer is vandaag nog een koffer geborgen met stoffelijke resten. Volgens de politie zijn ze van een vrouw en gaat het om één van de vermoedelijke slachtoffers van een seriemoordenaar. In totaal zijn nu al vier lichamen gevonden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De lugubere waarheid van een seriemoordenaar op het anders redelijk geweldloze Cyprus kwam deze maand aan het licht met de vondst van de lichamen van twee vrouwen. De 38-jarige Marry Rose Tiburcio en de 28-jarige Arian Palanos Lozano, allebei afkomstig uit de Filipijnen, waren sinds vorig mei en augustus vorig jaar vermist. Hun lijken werden gevonden, begraven in de schachten van een verlaten ertsmijn.

Politie bij een mijn in Mitsero.
AFP Politie bij een mijn in Mitsero.

Derde lichaam

De politie ploos de gsm van één van de vrouwen uit en kreeg een verdachte in het vizier: legerofficier Nicos Metaxas (35). De militair ontmoette sommige van zijn slachtoffers klaarblijkelijk via datingsites. En al snel werd duidelijk dat de twee vrouwen niet zijn enige slachtoffers waren.

De commandant heeft bekend dat hij de afgelopen drie jaar zeker vijf vrouwen en twee meisjes heeft vermoord. Op aanwijzingen van de man vond de politie donderdag een derde lichaam. De stoffelijke resten van een nog ongeïdentificeerde vrouw van Nepalese of Indische afkomst werden teruggevonden in een put bij een legerschietbaan.

Het derde lichaam werd gevonden nabij Orounta.
EPA Het derde lichaam werd gevonden nabij Orounta.

Vierde slachtoffer gevonden

Nu wordt op drie verschillende locaties ten westen van hoofdstad Nicosia volop gezocht naar de andere slachtoffers, inclusief twee kinderen. 

De verdachte gaf immers toe ook het 6-jarige dochtertje van Marry Rose te hebben vermoord. Ook een Roemeense moeder (36) en haar dochter van 8 jaar oud zouden nog ergens liggen. Zij verdwenen allebei in 2016. Verder is het nog een raadsel waar het lichaam van een 31-jarige Filipijnse vrouw zich bevindt, die eind 2017 vermist raakte.

De officier zou tijdens verhoren verklaard hebben dat hij slachtoffers in koffers heeft gedumpt. Eergisteren zouden tijdens een zoekactie twee koffers gelokaliseerd zijn in een meer bij een verlaten mijn. Een van die koffers bevat menselijke resten in verregaande staat van ontbinding, blijkt nu vandaag. Een duiker borg de koffer vanmorgen. Hij droeg beschermende kledij vanwege de hoge giftigheidsgraad van het meer. Dat bevindt zich op de plek van een voormalige pyrietmijn die onder water is gezet. 

“Het kostte heel veel moeite de koffer die verzwaard was met een blok cement uit het water te halen’', zei een woordvoerder.” De Cypriotische autoriteiten blijven zoeken naar de derde koffer.

Forensische onderzoekers vrijdag bij het Kokkinopezoula-meer (ook wel bekend als het ‘rode meer’) in Mitseno op zoek naar lichamen van de seriemoordenaar.
REUTERS Forensische onderzoekers vrijdag bij het Kokkinopezoula-meer (ook wel bekend als het ‘rode meer’) in Mitseno op zoek naar lichamen van de seriemoordenaar.

Onverschilligheid

De rode draad van de moorden: alle vrouwen kwamen uit het buitenland. En niemand die hun vermissing serieus nam of echt op onderzoek uitging. 

“Er was een ongekende onverschilligheid, simpelweg omdat deze mensen niet Cypriotisch waren”, laakt de grootste oppositiepartij AKEL, die eist dat de nationale politiechef en de justitieminister opstappen. “Die vrouwen kwamen hier om geld te verdienen, om hun familie te helpen, ze waren ver weg van huis. De aarde slokte hen op en niemand was geïnteresseerd.”

 Protest ter steun voor de vermoorde vrouwen voor het presidentiële paleis in Nicosia vrijdag.
REUTERS Protest ter steun voor de vermoorde vrouwen voor het presidentiële paleis in Nicosia vrijdag.

Geen vragen

“Cyprus werkt met een systeem van twee maten en gewichten”, stelt de directeur van een lokale steungroep voor migranten en vluchtelingen. “Sommige niet-Cyprioten hebben duidelijk niet dezelfde rechten als de lokale bevolking. Wij hebben al meermaals gezegd dat migranten en vluchtelingen in ons land heel kwetsbaar zijn.”

Local Maria Mappouridou organiseerde een wake voor de vermoorde vrouwen. “Ik vrees dat we die vrouwen, die hier leefden en voor ons werkten en op zoek waren naar een beter leven, niet eens opmerkten”, zucht zij. “We hoorden plots niets meer over hen. Maar hebben we daar ooit vragen bij gesteld?”

AFP

Protest

Het kwam ook al tot protesten. “De overheid noch de kerk organiseert officiële rouwmomenten voor de slachtoffers”, klaagt één van de demonstranten. “Zelfs dat niet. Het systeem moet alle vrouwen, iedereen, beschermen en waarderen.”

President Nicos Anastasiades zei vrijdag dat hij de afkeer van de bevolking deelt over “moorden die schijnbaar selectief buitenlandse vrouwen tot doelwit hadden die in ons land waren om te werken”. Hij riep verder iedereen op om kalm te blijven. Justitieminister Ionas Nicolaou en politiechef Zacharias Chrysostomou melden dat een onderzoek is ingesteld naar mogelijke lacunes in de vermissingszaken. Intussen blijft de politie zoeken naar de andere slachtoffers.

AFP
AP
Onderzoekers bij een andere vermoedelijke dumpsite; het Memi-meer in Xyliantos.
AFP Onderzoekers bij een andere vermoedelijke dumpsite; het Memi-meer in Xyliantos.
Het onderzoek gaat verder.
AP Het onderzoek gaat verder.
EPA
EPA
AP
AFP
AP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jil Heirman

    De onverschilligheid lag niet aan ‘t feit dat ze buitenlands waren, maar dat ze vrouwen waren.