Cypriotische president wil Griekse en Turkse Cyprioten verenigen

UNKNOWN

De Cypriotische president Dimitris Christofias heeft een reeks maatregelen voorgesteld die aan een verdere ontspanning tussen Griekse en Turkse Cyprioten kunnen bijdragen. Hij stelde onder andere de afschaffing van de jaarlijkse herfstmanoeuvres van de Grieks-Cypriotische nationale garde in het zuiden en het Turks leger in het noorden van het gedeelde eiland in de Middellandse Zee voor.

"Ik stel bovendien de volledige demilitarisering van het stadscentrum van Nicosia en de vorming van een gedemilitariseerde zone voor", zei Christofias tijdens een toespraak voor de Europese Raad. Christofias en de Turkse-Cypriotische volksleider Mehmet Ali Talat voeren sinds enkele weken gesprekken over de hereniging van Cyrpus en zullen elkaar op 10 oktober opnieuw ontmoeten. Doel van de gesprekken is de vorming van een federatie tussen het Grieks-Cypriotische zuiden en het Turks-Cypriotische noorden.

Cyprus is sinds 34 jaar verdeeld. De eilandrepubliek behoort sinds 1 mei 2004 tot de Europese Unie. De internationaal erkende regering in Nicosia controleert evenwel slechts het zuiden van het eiland. De Turkse republiek Noord-Cyprus wordt uitsluitend door Turkije erkend. Turkije had het noordelijk deel in juli 1974 na een putsch van de Grieken bezet en heeft er sindsdien een bezettingsmacht van ongeveer 35.000 soldaten gelegerd. (afp/adv)