Cypriotische leiders praten over hereniging

De Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat arriveert in Nicosia voor een voorbereidend gesprek met de Cypriotische president Dimitris Christofias over de toekomst van het verdeelde eiland.
UNKNOWN De Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat arriveert in Nicosia voor een voorbereidend gesprek met de Cypriotische president Dimitris Christofias over de toekomst van het verdeelde eiland.

Op 3 september gaan de Cypriotische leiders terug aan tafel zitten om over de hereniging van het eiland te onderhandelen. Dat heeft de VN-vertegenwoordiger op Cyprus, Taye-Brook Zerihoun, vandaag bekendgemaakt.

Voorbereidend gesprek
Deze voormiddag hebben de Cypriotische president Dimitris Christofias en de Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat een voorbereidend gesprek van twee uur gevoerd. Het gesprek vond plaats in de oude luchthaven van Nicosia en werd bijgewoond door Zerihoun.

Staatsgreep
Cyprus is in twee delen gesplitst sinds 1974, toen Turkije het noorden van het eiland binnenviel als repressaille tegen een door nationalistische Grieks-Cyprioten opgezette, en door Athene gesteunde, staatsgreep om het eiland aan te hechten bij Griekenland.

Europese Unie
De zuidelijke Republiek Cyprus is internationaal erkend en sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie. De voorbije jaren zijn al talrijke pogingen tot hereniging mislukt.

Nieuwe poging
Na de verkiezing van president Christofias in februari beloofden de twee leiders de onderhandelingen nieuw leven in te blazen. Er werden werkgroepen en technische comités met experts van beide kanten opgericht om het pad te effenen voor echte onderhandelingen. (belga/ap/mvp)