Cyprioten zetten gesprekken over hereniging verder

Vertegenwoordigers van de Griekse en Turkse bevolkingsgroepen op Cyprus hebben hun gesprekken over een hereniging van het gedeelde eiland in de Middellandse Zee heropgenomen. Het is de derde bijeenkomst sinds het begin van de onderhandelingen op 3 september.

De Grieks-Cypriotische president Dimitris Christofias en de Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat bespreken daarbij de toekomstige machtsverdeling op het eiland, berichtte de Cypriotische televisie (RIK). Gestreefd wordt naar de vorming van een federatie van het Grieks-Cypriotische zuiden en het Turks-Cypriotische noorden.

Referendum
Cyprus is sinds 34 jaar opgesplitst. De laatste poging van de Verenigde Naties om het eiland te herenigen was in april 2004 bij een referendum op een neen van de Griekse Cyprioten gebotst.

Cyprus behoort sinds 1 mei 2004 tot de Europese Unie. De internationaal erkende regering in Nicosia controleert evenwel slechts het zuiden van het eiland. De Turkse republiek Noord-Cyprus wordt uitsluitend door Turkije erkend. Turkije bezette het noordelijk deel van het eiland in 1974. (belga/jv)