Cyberaanvallen op Cathay Pacific duurden maanden, gegevens van 9,4 miljoen passagiers gehackt

EPA
Het enorme datalek bij luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is ontstaan na een aanhoudende campagne van cyberaanvallen. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij bekend. De aanvallen waren het "meest intens" tussen maart en mei, maar duurden ook daarna voort. Morgen wordt de maatschappij gehoord door het parlement van Hongkong.

Cathay probeerde ook uit te leggen waarom de maatschappij pas op 24 oktober onthulde dat de gegevens van 9,4 miljoen passagiers zijn getroffen. De piraten verkregen onrechtmatige toegang tot persoonlijke gegevens zoals geboortedata, telefoonnummers en nummers van identiteitskaarten en paspoorten.

Hoewel het aantal geslaagde aanvallen is afgenomen, zei de maatschappij te vrezen voor nieuwe aanvallen. Cathay is zich "ervan bewust dat het cyberveiligheidslandschap blijft evolueren en dat de piraten meer en meer gesofisticeerd zijn".

Specialisten

De luchtvaartmaatschappij stelt meer specialisten op vlak van dataveiligheid in te schakelen. Het grote tijdsverschil tussen de aanvallen en de bekendmaking ervan, wijt de maatschappij aan de aard van de aanvallen, het grote onderzoek dat die vereisten en het identificatieproces van de gestolen gegevens. Pas op 24 oktober had Cathay het identificatiewerk rond, klinkt het.

Er is sprake van 860.000 gelekte paspoortnummers en 245.000 identiteitskaarten uit Hongkong. Daarnaast gaat het ook om 403 nummers van vervallen kredietkaarten en 27 niet-versleutelde kredietkaarten. Volgens Cathay is er weliswaar geen enkel bewijs dat de gegevens zijn misbruikt. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.