Curaçao blokkeert verzending hulpgoederen voor Venezuela

De autoriteiten in Curaçao beletten dat containers op het schip worden geladen.
REUTERS De autoriteiten in Curaçao beletten dat containers op het schip worden geladen.
Op het Nederlandse eiland Curaçao is een lading hulpgoederen bestemd voor Venezuela geblokkeerd. De autoriteiten beletten dat de containers op het schip worden geladen, aldus Carlos Quintavalle, kapitein van de Seven Seas.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De regering van Curaçao, een eiland op zowat zestig kilometer van de Venezolaanse kust, liet eerder al weten zich te zullen verzetten tegen het vertrek van de hulp. "Zendingen vanuit Curaçao zullen maar gebeuren als de Venezolaanse autoriteiten hiermee instemmen", aldus de regering in een mededeling. Voorlopig verzet de Venezolaanse president Nicolás Maduro zich tegen de meeste humanitaire hulp.

"Het is een kwestie van veiligheid. Natuurlijk willen we de mensen in Venezuela helpen, maar we gaan niet voor het conflict kiezen", aldus regeringswoordvoerster Corinne Leysner. De regering van president Nicolas Maduro heeft de maritieme grens gesloten en de luchtverbindingen met Curaçao opgeschort.

De hulp bestaat uit vijftig ton voedsel en medicijnen van Venezolanen die in de VS wonen. De hulpgoederen kwamen donderdag per vrachtvliegtuig aan op Curaçao. De lading maakt deel uit van het hulppakket dat de Venezolaanse oppositie onder leiding van Juan Guaido vandaag in het land wou krijgen. Guaido maakt zich sterk dat de goederen ook zullen aankomen, "wat er ook gebeurt".

Maar toch vertrekt er mogelijk dit weekend een schip vanaf Curaçao naar Venezuela. Dat kwam vrijdag op het eiland aan maar wil nu humanitaire hulpgoederen vervoeren, die zijn verzameld in Zuid-Florida door Venezolaanse immigranten. De Curaçaose overheid heeft zaterdag laten weten dat de organisatoren van het transport aan de douane hebben verklaard dat ze nu met de producten naar Bonaire willen vertrekken. Vandaar willen ze naar Venezuela gaan. Omdat het gaat om een privé transport via een commercieel bedrijf, kan Curaçao het schip niet tegenhouden.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guido Ceuleers

    Wanneer gaat de NEderlandse regering hiertegen optreden ? Zij hebben toch nog altijd veel te zeggen in Curacao ?