Cubaanse president verdedigt Maduro en veroordeelt oorlog om “Noord-Amerikaanse cultuur standaard te maken”

Cubaanse president Miguel Díaz-Canel
AFP Cubaanse president Miguel Díaz-Canel
De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel heeft zondag zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolás Maduro verdedigd. Hij waarschuwde voor de "imperialistische dreiging" die over Latijns-Amerika hangt.

Díaz-Canel deed de uitspraken nadat hij zijn stem had uitgebracht over Cuba's nieuwe grondwet. Díaz-Canel bekritiseerde de regionale leiders die de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó steunen. Guaidó wil hulpgoederen naar Venezuela brengen voor honderdduizenden burgers van wie hij zegt dat ze dringend nood hebben aan voedsel en geneesmiddelen. De goederen komen voornamelijk uit de VS.

Aan de grens tussen Venezuela en Colombia braken er zaterdag onlusten uit toen de troepen van Maduro de humanitaire hulp tegenhielden. De president zegt dat de goederen onderdeel zijn van een Amerikaans complot om hem omver te werpen. 

Kapitalisme

"De groep presidenten aan de Colombiaanse grens zagen eruit als clowns. Wie steunen ze? Al die presidenten hebben grotere problemen dan Venezuela heeft", zegt Díaz-Canel. "We leven in een tijd van imperialistische bedreigen en pogingen om het kapitalisme in Latijns-Amerika te herstellen."

"In Cuba stemmen we over onze grondwet, voor Latijns-Amerika en de Caraïben, en we stemmen ook voor Venezuela. We verdedigen Venezuela, want in Venezuela staat de waardigheid van het continent op het spel", zegt Díaz-Canel.

Díaz-Canel klaagt de "economische en culturele oorlog" aan die aan de gang is. Die heeft tot doel om "van de Noord-Amerikaanse cultuur de standaard te maken, ten koste van de identiteit van de volkeren". 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Vinck

  logisch, linkse dictaturen steunen mekaar, want er zijn er minder en minder

 • Chris Deckers

  Nog eentje die zijn eigen positie in het gedrang ziet komen. Hopelijk blijft het daar niet bij.

 • Ludovic De Beuckeleer

  hoe de enne dictator de andere helpt .

 • Sobek Wessels

  Ergens heeft de Man gelijk want Venezuela is in de Problemen gekomen door de VS ! Het embargo dat de VS heeft uitgevaardigd dat Venezuela geen Dollar meer mag gebruiken op de internationale wereld markt Heeft voor de armoede gezorgd niet Maduro of zijn voorganger Hugo Chávez ! Hoe kan een land dat Zoveel Olie heeft Failliet zijn ?? Omdat het zijn Olie niet kan verhandelen door de VS !!