Cubaanse president Castro feliciteert Trump en waarom dat bijzonder is

De Cubaanse president Raul Castro heeft Trump gefeliciteerd.
EPA De Cubaanse president Raul Castro heeft Trump gefeliciteerd.
De Cubaanse president Raúl Castro heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Dat staat donderdag te lezen in de Cubaanse staatskrant Granma. Castro lijkt echter geen grote fan van het nieuwe Amerikaanse staatshoofd: meteen na de overwinning van de Republikein kondigde Cuba een grote militaire operatie aan, om de strijdkrachten en de bevolking op mogelijke vijandelijke acties voor te bereiden.

Cuba en de Verenigde Staten leefden jarenlang op vijandige voet, maar onder president Obama was de verzuurde relatie lichtjes ontdooid. De diplomatieke contacten werden hervat en het Amerikaanse staatshoofd bracht zelfs een bezoek aan het communistische land. Het handelsembargo van de Verenigde Staten bleef echter wel van kracht.

Het is voorlopig nog onduidelijk hoe Trump tegenover Cuba staat. Tot dusver heeft hij de Amerikaanse toenadering tot het Caribische eiland afgekeurd, noch ondersteund. Hij liet wel al verstaan dat de stappen ongedaan kunnen worden gemaakt als Cuba niet aan de Amerikaanse eisen zou voldoen.