Cuba meldt komst Amerikaanse Special Forces op strategisch gelegen eilanden nabij Venezuela

AFP
Cuba heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat op verschillende Caraïbische luchthavens in de omgeving van Venezuela Amerikaanse Special Forces zijn gearriveerd. 

Tussen 6 en 10 februari kwamen er vanuit de VS militaire transportvluchten toe op de Puerto Ricaanse luchthaven Rafael Miranda, de luchtmachtbasis San Isidro in de Dominicaanse Republiek en op andere "strategisch gelegen Caraïbische eilanden", luidt het in een verklaring van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Vermomd militair avontuur”

De vluchten waren opgestegen vanop Amerikaanse legerbasissen van waaruit de Special Forces en mariniers opereren. Die troepen worden door de VS ingezet voor "geheime operaties, zoals bijvoorbeeld tegen leiders van andere landen", gaat het verder. 

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez concludeert hieruit dat de VS "een als humanitaire interventie vermomd militair avontuur in Venezuela" voorbereiden.

In de Venezolaanse politieke crisis schaart het linkse Cuba zich, net zoals Bolivia en Nicaragua, aan de kant van staatsleider Nicolás Maduro. Heel wat andere Latijns-Amerikaanse landen steunen daarentegen de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó en willen dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden in Venezuela.

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rik Kleinmond

    veel landen van by ons steunen de zelfverklaarde president en wil Maduro weg, EU & VN, 2 mate en gewichte,, Pruigdegom kreeg geen steun en is nogthans demokratis verkozen, hetsy door een onwettige volksraadpleging lees ik regelmatig,, Aloo een volksraadpleging is altyd wettig in een demokrasie.

  • Otto-Jan Rongewaard

    Voor de duidelijkheid: het feit dat Venezuela straatarm is, ligt niet aan het democratisch verkozen bewind, maar aan de economische boycot die door de VS militair en economisch word afgedwongen. De situatie is dus vergelijkbaar met Cuba.