Cuba en Mexico normaliseren betrekkingen

Ministers van Buitenlandse Zaken Felipe Perez Roque (R) en Patricia Espinosa schudden elkaar de hand.
UNKNOWN Ministers van Buitenlandse Zaken Felipe Perez Roque (R) en Patricia Espinosa schudden elkaar de hand.

Mexico en Cuba hebben hun sinds jaren bevroren betrekkingen weer als "volledig genormaliseerd" verklaard en willen binnenkort biltareraal en internationaal nauw samenwerken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Felipe Perez Roque (Cuba) en Patricia Espinosa (Mexico) deelden ter afsluiting van hun vergadering donderdagavond in Havana mee, dat de Cubaanse president Raul Castro zijn Mexicaanse ambtscollega Felipe Calderon voor een bezoek aan Cuba heeft uitgenodigd. Calderon spant zich sinds zijn ambtsaanvaarding een jaar geleden in om de onder zijn voorganger Vicente Fox bevroren betrekkingen met Cuba weer te hervatten.

De uitnodiging voor Calderon zal in elk geval pas in september dit jaar formeel door Perez Roque tijdens diens bezoek aan Mexico overgemaakt worden. Perez kondigde aan dat Cuba een kandidatuur van Mexico voor een plaats als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad bij de volgende algemene vergadering zal ondersteunen. De beide buitenlandministers kwamen vooral overeen om hun gemeenschappelijke mechanismes inzake migratie, drugshandel, ruilhandel en opvoeding te herstellen.

De nieuwe Cubaanse regering onder Raul Castro, de broer van Fidel, heeft er alle belang bij weg te geraken uit zijn economische achterstand. Daarom zoekt het land vooral nauwe samenwerking met de toonaangevende economische machten van Latijns-Amerika, Brazilië en Mexico, om niet alleen afhankelijk te zijn van Venezuela, dat Cuba sinds jaren financieel ondersteunt. De buitenlandministers kondigden bovendien aan dat vanuit Mexico binnenkort een grote economische delegatie naar Cuba zal afreizen. (belga/jv)