Cruz sluit niet uit dat hij weer in verkiezingsrace stapt

Getty Images
De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz heeft vandaag laten weten dat hij de kandidatuur van zijn aartsrivaal Donald Trump onder geen beding wil steunen. De Republikein gaf ook toe dat de kans bestaat dat hij zijn campagne heropstart, hoewel hij die vorige week afblies.

In een interview zei de senator uit Texas dat het kiezen van een presidentskandidaat "geen keuze is die wij als kiezers vandaag moeten maken". Hij wees erop dat de Republikeinse Nationale Conventie in Cleveland pas over twee maanden plaatsvindt. De presidentsverkiezingen zijn nog zes maanden van ons verwijderd. "We moeten kijken en zien wat de kandidaten zeggen en doen," zo zei hij.

"Opschepperige arrogante hansworst"

Hoewel Cruz in het verleden altijd gezegd heeft dat hij de Republikeinse presidentskandidaat zou steunen, is zijn houding veranderd sinds Trump hem en zijn familie herhaaldelijk persoonlijk aanviel.

Trump noemde hem "Liegende Ted," en dreigde ermee "de waarheid te vertellen" over Cruzs vrouw, die hij onaantrekkelijk noemde. Ten slotte beweerde hij ook dat de vader van Cruz betrokken was bij de moord op John F. Kennedy. Hoewel Cruz Trump ooit "een vriend" en "geweldig" noemde, had hij vorige week tijdens een persconferentie geen goed woord meer over voor zijn concurrent. Hij verweet Trump een "seriële vrouwengek", "een immorele pathologische leugenaar", en een "opschepperige arrogante hansworst" te zijn.

Donald Trump en Ted Cruz tijdens een debat op 3 maart.
AP Donald Trump en Ted Cruz tijdens een debat op 3 maart.

Toch nog kandidaat?

Cruz sloot in het interview ook niet uit dat hij zich weer kandidaat stelt voor het presidentschap. De senator schortte zijn campagne op nadat hij op 3 mei de voorverkiezingen in de staat Indiana verloor. Met dat verlies zag hij naar eigen zeggen geen weg vooruit meer naar de Republikeinse nominatie. Maar "als dat verandert, zullen we zeker gepast reageren," zei Cruz vandaag.

Het team achter Cruz heeft goede connecties binnen de Republikeinse afgevaardigden, die op de nationale conventie in juli de presidentskandidaat zullen aanduiden. Hoewel Trump momenteel nog de enige kandidaat in de running is, hebben Cruz-aanhangers veel invloed.

Cruz maakte duidelijk dat een heropstart van zijn campagne erg onwaarschijnlijk is, maar hij sluit het niet uit. De kans bestaat dat hij nog opkomt als kandidaat voor een derde partij of dat hij de kandidaat van een derde partij steunt in november. "Er wordt altijd over gesproken, maar ik denk niet dat het iets is dat snel zal gebeuren", zei hij daarover.

Weinig Republikeinse steun voor Trump

De verklaring van Cruz komt er op het ogenblik dat Trump er niet in slaagt om de Republikeinse partij achter zich te scharen. Twee voormalige presidenten hebben verklaard hem niet te willen steunen, zijn voormalige rivalen Jeb Bush en Lindsay Graham verklaarden dat hij niet moet rekenen op zijn stem en ook voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan wil hem voorlopig niet steunen.

Donderdag zit Trump samen met de Republikeinse congresleiders in een poging om de banden met de partij aan te halen.