Cruiseschip Westerdam zet koers naar Alaska, passagier had virus mogelijk toch niet

De Westerdam.
AFP De Westerdam.
Het cruiseschip Westerdam heeft zaterdagochtend de haven van Sihanoukville in Cambodja verlaten, zo meldt een Cambodjaanse havenverantwoordelijke. Volgens Lou Kimchhun is het schip onderweg naar Anchorage, de hoofdplaats van de Amerikaanse staat Alaska. Ondertussen blijkt dat de 83-jarige passagier die verdacht werd besmet geweest te zijn op het schip, dat mogelijk toch niet was.

De Westerdam had eerder deze maand een tiental dagen rondgevaren op de Aziatische wateren, omdat de Filipijnen, Taiwan, Japan, Zuid-Korea en Thailand uit vrees voor het coronavirus weigerden het cruiseschip te laten aanmeren. Uiteindelijk kreeg het schip dan toch toegang tot de haven Sihanoukville.

Eerst waren er geen besmettingen aan boord, maar na het aanmeren bleek dat een van de passagiers die het schip had verlaten, wel was besmet met het nieuwe virus. Het ging om een 83-jarige vrouw bij wie het virus vastgesteld werd door de Maleisische autoriteiten. 

Alleen lijkt dat nu niet te kloppen. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC laat dagblad USA Today weten dat zij “mogelijk een longaandoening had, maar het was in elk geval geen COVID-19". “Ik heb bevestigd gekregen dat alle passagiers zijn getest op het coronavirus en dat alle uitslagen negatief terugkwamen”, zegt een CDC-woordvoerder tegen USA Today. “Het gaat ook om de persoon die in eerste instantie wel positief is getest.” De 83-jarige vrouw lag gisteren nog in een ziekenhuis.

“Enorme stress”

Passagiers reageren boos op het nieuws dat de vrouw het virus kennelijk nooit had. Een man uit Michigan zegt dat “honderden onschuldige passagiers” zijn gedupeerd, bijvoorbeeld doordat ze niet naar huis konden vliegen. Een vrouw uit Wisconsin vertelt het dagblad over de “enorme stress” en financiële schade die de onzekerheid met zich meebracht. Zo zouden de vliegtickets van haar en haar man zonder reden zijn geannuleerd toen ze vanuit Cambodja naar de VS wilden terugkeren.

Het zou het stel uiteindelijk meer dan 5.000 dollar (ruim 4.600 euro) hebben gekost om alsnog thuis te komen. Daar zocht de lokale gezondheidsdienst contact en gingen ze twee weken thuis in quarantaine. Hun volwassen kinderen lieten eten achter in de garage en haar man kon niet naar zijn werk.

Tien Belgen

Eerder deze week zeiden rederij Holland America Line (HAL) en de Cambodjaanse gezondheidsautoriteiten dat de 747 bemanningsleden aan boord en de 781 gasten die nog in Cambodja waren, negatief getest hebben op het virus. De passagiers mochten daarna terugreizen.

Aan boord van de Westerdam waren ook tien Belgische passagiers. Zijn zijn inmiddels allemaal terug in België. Ze moeten twee weken thuis in isolatie blijven en regelmatig hun temperatuur meten.

De rederij schrapt intussen de geplande reizen van de Westerdam in maart en april omdat er onzekerheid is of havensteden in de regio nog cruiseschepen zullen aanvaarden.

Lees ook:

Alle Belgen weer thuis van corona-cruise: twee koppels keerden gewoon met openbaar vervoer terug van luchthaven (+)

Koppel nog tien dagen in quarantaine na ‘coronacruise’: “Pas toen we al op de trein zaten, kregen we te horen dat we ons niet tussen de bevolking mochten mengen”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Herman Huysentruyt

    De hoofdstad van Alaska is Juneau en niet Anchorage.