Cruiseschip Westerdam met 2 Belgen aan boord dobbert niet langer doelloos rond en mag aanmeren in Cambodja

Het schip voer al acht dagen rond in de Zuid-Chinese Zee. Uit vrees voor het nieuwe coronavirus mocht het schip niet aanmeren in Taiwan, Japan, de Filipijnen, Guam en Thailand.
EPA Het schip voer al acht dagen rond in de Zuid-Chinese Zee. Uit vrees voor het nieuwe coronavirus mocht het schip niet aanmeren in Taiwan, Japan, de Filipijnen, Guam en Thailand.
Het cruiseschip Westerdam, met aan boord twee Belgen en ruim negentig Nederlanders, mag aanmeren in een haven in Cambodja. Dat heeft rederij Holland-Amerika Lijn laten weten.

Het schip met aan boord 1.455 passagiers en 802 bemanningsleden dobberde al een tijdje doelloos voor de kust van Taiwan, omdat het niet mocht aanmeren in verschillende landen vanwege het nieuwe coronavirus Covid-19. Volgens de Japanse premier Shinzo Abe is dat omdat er ‘verdachte viruspatiënten’ aan boord van het schip zijn, iets wat door de rederij zelf wordt ontkend. Ook de Filipijnen en Thailand wilden het schip niet hebben. Cambodja heeft nu wél toestemming gegeven. 

Het schip arriveert vandaag 07.00 uur lokale tijd in Sihanoukville in Cambodja.
ANP Graphics Het schip arriveert vandaag 07.00 uur lokale tijd in Sihanoukville in Cambodja.

Het schip arriveert vandaag 07.00 uur lokale tijd in Sihanoukville in Cambodja. In de daaropvolgende dagen mogen de passagiers van boord en worden ze via chartervluchten vervoerd naar de Cambodjaanse hoofdstad, Phnom Penh. Van daaruit vervolgt eenieder zijn weg naar huis. Holland-Amerika Lijn maakt bekend dat de rederij de vluchten regelt en betaalt. Ze zal ook de kosten vergoeden die gasten hebben gemaakt. Het moederbedrijf van de rederij, Carnival Corporation, bevestigt nogmaals dat niemand aan boord besmet is met het coronavirus. Het concern bedankt ook de passagiers en bemanningsleden voor “hun geduld tijdens deze buitengewone periode”.

Passagiers aan boord van de Westerdam.
REUTERS Passagiers aan boord van de Westerdam.

Aan boord van het schip bevinden zich Francis Schellekens en zijn vrouw Jacqueline uit Herenthout. Het koppel was klaar om een onvergetelijke reis aan te vatten met tal van topbestemmingen. Dat de reis onvergetelijk wordt, staat als een paal boven water. Jammer genoeg niet door de verhoopte bezienswaardigheden. 

De angst om de Westerdam te laten aanmeren, had veel te maken met de “Diamond Princess”, het cruiseschip dat al dagen ligt aangemeerd in de haven van Yokohama in Japan en waar al 135 passagiers besmet raakten met het coronavirus. De 3.700 passagiers van de ‘coronacruise’ moeten in quarantaine blijven op hun kamer.

Jacqueline Bervoets en haar man zitten al meer dan een week op het cruiseschip dat nergens mocht aanmeren omwille van de coronavirus-angst.
Facebook Jacqueline Bervoets en haar man zitten al meer dan een week op het cruiseschip dat nergens mocht aanmeren omwille van de coronavirus-angst.