Cruiseschip botst tegen toeristenboot in Venetië

De aanvaring gebeurde bij het aanmeren.
Corriere TV De aanvaring gebeurde bij het aanmeren.
Door een aanvaring tussen een toeristenboot en cruiseschip in Venetië zijn volgens Italiaanse media vier mensen lichtgewond geraakt. Het cruiseschip zou een technisch probleem gehad hebben. Twee sleepboten waren niet in staat om de zeereus tegen te houden, waarna die in aanraking kwam met de toeristenboot en de kade.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het incident vond plaats in het Kanaal van Giudecca. Het cruiseschip MSC Opera botste bij het aanmeren aan de kaai van San Basilio tegen de toeristenboot ‘Michelangelo’. Enkele mensen vielen in het water. Volgens de krant La Stampa raakten vier vrouwen tussen 66 en 72 jaar gewond. Het gaat om twee Australische, een Nieuw-Zeelandse en een Amerikaanse. Twee van de vier wonden hebben het ziekenhuis al verlaten, de andere twee blijven voorlopig nog voor verder onderzoek.

Cruiseschip kampte met technische storing

Davide Calderan, voorzitter van Rimorchiatori Uniti Panfido, het bedrijf dat bij de aankomst met twee sleepboten de Opera bestuurde, vertelt over een technisch probleem met het cruiseschip: “Het cruiseschip had een motorstoring, die onmiddellijk door de kapitein werd gemeld. De motor was geblokkeerd, maar in stuwkracht, want de snelheid nam toe”. De twee sleepboten probeerden het schip af te remmen totdat de staalkabel brak, door de impact met de toeristenboot.

MSC, de rederij van het cruiseschip bevestigt dat verhaal in een verklaring: “Vanochtend rond 8.30 uur had MSC Opera bij het manoeuvreren naar de Vtp-terminal voor het afmeren een technisch probleem. Het schip werd vergezeld door twee sleepboten toen het de kade bij San Basilio raakte. Tegelijkertijd heeft zich ook een botsing met de rivierboot voorgedaan”.

Reactie burgemeester van Venetië

Voor de burgemeester van Venetië, Lugi Brugnaro, is het een bewijs dat schepen niet meer door het Giudecca kanaal kunnen varen: “Het is het zoveelste bewijs. Dit zeggen we al acht jaar en we vragen om het kanaal van Vittorio Emanuele (het alternatieve kanaal voor de aankomst in zee, red.) meteen te openen. Ik heb minister Toninelli gehoord, nu moeten we er dringend voor zorgen dat er geen grote schepen meer langs San Marco varen. Burgemeester Lugi Brugnaro annuleerde bijgevolg ook de Regatta en de Corteo della Sensa, die voor vandaag gepland waren. “Op dit moment moeten we voorrang geven aan de hulpverleners”. 

Minister van Infrastructuur en Transport, Toninelli reageerde zelf ook: “Het incident van vandaag in de haven van Venetië - zo schrijft hij op twitter - toont aan dat de grote schepen niet meer door het kanaal van Giudecca moeten varen. Na zoveel jaren zijn we eindelijk dicht bij een definitieve oplossing om zowel de lagune als het toerisme te beschermen.”

“Gelukkig is het gebeurd, nu weet iedereen hoe gevaarlijk ze zijn.”

Vele inwoners van Venetië hadden verwacht dat er vroeg of laat een ongeluk zou gebeuren: “Gelukkig waren er geen slachtoffers”, herhalen ze allemaal. De Venetianen hopen dat vanaf vandaag de zaken in de lagune kunnen veranderen. Volgende week zal er een grote protestdemonstratie plaatsvinden. “Wat vandaag is gebeurd, bewijst dat er risico bestaat en dat de reuzen van de zee een gevaar vormen, wat vandaag is gebeurd, kan zich elke dag herhalen.”

Op de kade verzamelden zich ook al enkele activisten tegen de cruiseschepen in Venetië. Het ongeval vond dan ook plaats middenin een periode waarin er veel over de (ongepaste) aanwezigheid van cruiseschepen in Venetië gepraat wordt. Zo klaagde ook Banksy nog heel recent de situatie aan.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.