Crowdfundingactie zodat moeder zoon nog kan zien voor zijn executie

Marilyn Shankle-Grant en Paul Storey
You Caring Marilyn Shankle-Grant en Paul Storey
Paul Storey werd in 2006 veroordeeld voor de moord op de 28-jarige Jonas Cherry tijdens een gewapende overval. Storey's medeplichtige, de schutter, pleitte schuldig en werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Storey werd in 2008 ter dood veroordeeld. Op 12 april dit jaar wordt hij geëxecuteerd. Door het vonnis belandde zijn moeder in een depressie, verloor ze haar job en staat ze nu op het punt haar huis te verliezen. Om ervoor te zorgen dat ze haar zoon toch nog zoveel mogelijk kan zien, is er een crowdfundingactie opgestart.

Sinds Paul Storey ter dood werd veroordeeld, bezoekt zijn moeder Marilyn Shankle-Grant hem ongeveer eens per maand: ze rijdt daarvoor vier uur van haar huis in Fort Worth, Texas naar de gevangenis in Livingston, Texas. Maar de 57-jarige horecawerkneemster heeft het erg lastig. De stress en depressie over de nakende executie van haar zoon beïnvloedden haar prestaties op het werk en ze verloor na 30 jaar haar job. De vrouw probeerde tijdelijke baantjes aan te nemen en begon haar eigen cakebedrijfje, maar sinds de executiedatum bekend is, kan ze het niet meer opbrengen. "Wanneer ik hen bak (de cakejes, red.), dan doe ik dat met veel liefde," legt ze uit. "Nu heb ik dat gewoon niet in me."

Om te vermijden dat de bank beslag legt op haar woning, moet de vrouw tegen het einde van de week 8000 dollar (7500 euro) op tafel kunnen leggen.

Haar penibele financiële situatie én een kapotte auto maken de kostelijke trip naar Livingston nog moeilijker, net op het ogenblik dat ze haar zoon nog zoveel mogelijk probeert te zien. De vrouw postte een droevig bericht op Facebook over de weinige tijd die haar nog rest met haar zoon en de financiële moeilijkheden die deze kostbare momenten bedreigen.

Inzamelactie

De post werd opgemerkt door Abraham J. Bonowitz, vicedirecteur van Death Penalty Action, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor de afschaffing van de doodstraf. Hij zette voor de vrouw een inzamelactie op de site You Caring op poten, met een berichtje van Shankle-Grant erbij. Daar werd ondertussen al meer geld ingezameld dan het vooropgestelde doel van 7500 dollar.

Dankzij de stortingen kan de vrouw haar zoon nu elk weekend gaan bezoeken. "Dit zou niet mogelijk zijn zonder die You Caring-pagina," zegt ze. "Ik kan met hem praten. Als hij ongelukkig en depressief is, kunnen we erover spreken en kan ik hem erdoor trekken. Het geeft mij ook steun."

Ook andere families

Familieleden van terdoodveroordeelden zitten vaak in hetzelfde schuitje, zegt Bonowitz. Ze komen dikwijls uit een armere omgeving en kunnen ver weg wonen van de gevangenis waar hun geliefde opgesloten zit.
"Niemand van deze families heeft geld," zegt hij. "Marilyn heeft nooit iets verkeerd gedaan en toch moet zij afzien. Ja, het is de fout van haar zoon, maar dat betekent niet dat de liefde voor haar kind verdwijnt."

Het succes van de actie kwam onder de aandacht van mensenrechtenactivisten in Arkansas, waar op tien dagen tijd acht gevangenen zullen geëxecuteerd worden, omdat de staatsvoorraad van het dodelijke injectiemiddel midazolam op het punt staat te vervallen. Ook voor veel van deze gedetineerden heeft de familie heeft niet de middelen om op bezoek te komen. Voor hen werd daarom een gelijkaardige pagina opgericht. Shankle-Grant heeft beloofd om het bedrag dat ze teveel inzamelde aan de families in Arkansas te schenken.

De advocaat van haar zoon probeert nog altijd te vermijden dat Storey geëxecuteerd wordt. Ook de ouders van slachtoffer Jonas Cherry willen niet dat hij terechtgesteld wordt: Glenn en Judy Cherry hebben zelfs brieven geschreven naar Greg Abbott, de gouverneur van Texas, en andere ambtenaren om genade voor de man te vragen.

Als de advocaat van Storey en zijn medestanders er niet in slagen om zijn straf te laten omzetten in een levenslange straf, wordt de man op 12 april geëxecuteerd.