Crisisvergadering na rellen in Parijs: Macron wil ontmoeting met vertegenwoordigers gele hesjes en bezoekt beschadigde Arc de Triomphe

Macron tijdens zijn bezoek in Parijs na de rellen van gisteren.
AFP Macron tijdens zijn bezoek in Parijs na de rellen van gisteren.
Na de rellen in Parijs van de ‘gilets jaunes’ of ‘gele hesjes’, waarbij 133 gewonden vielen en meer dan 400 mensen zijn opgepakt, zat de Franse president Emmanuel Macron vandaag samen met zijn regering voor een crisisvergadering. Tijdens die vergadering vroeg Macron aan premier Edouard Philippe om een ontmoeting te beleggen met de partijleiders en vertegenwoordigers van de gele hesjes. Ook bezocht de president de Arc de Triomphe, die schade opliep tijdens de rellen.

Op de crisisvergadering werd een "precieze balans van de situatie opgemaakt, van de gewonden, de schade en de arrestaties". De vergadering werd bijgewoond door onder meer Macron, Philippe, minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en minister van Milieu François de Rugy. 

Grotere politie-inzet

Macron heeft er Castaner gevraagd "een reflectie te leiden over de eventuele noodzaak van een aanpassing van het aantal ordediensten in de komende dagen". Een grotere politie-inzet moet beter kunnen optreden tegen "gewelddadigere, mobielere, beter georganiseerde relschoppers”, aldus Macron. Van een herinvoeren van de noodtoestand lijkt voorlopig geen sprake. 

Voorwaarde om aan tafel te komen

Een datum voor een eventuele ontmoeting tussen de Franse premier en de gele hesjes is nog niet bekend. Volgens de president kadert het initiatief in "de constante zorg om dialoog" van de uitvoerende macht. 

In een gesprek met AFP zegt Jacline Mouraud, een van de leidende figuren van de gele hesjes in Frankrijk, dat ze inderdaad gecontacteerd werd door het kabinet van de premier. Ze zegt bereid te zijn zich naar zijn ambtswoning te begeven, op voorwaarde dat de regering “terugkomt op de belastingsverhogingen op brandstof vanaf 1 januari”. 

“We gaan voor de ontmoeting samenzitten om onze voorstellen te verfijnen, maar het vervolg van de beweging zal bepaald worden door de intenties van de regering voor de bevolking.” Mouraud gaf nog mee dat ze “het geweld dat zaterdag in Parijs gepleegd is” betreurde. Tegelijk haalde ze uit naar het gebrekkige antwoord van de regering “die ons niet serieus neemt”.

De Arc de Triomphe, een van de meest bekende monumenten in Parijs, werd beschadigd en beklad met graffiti tijdens de rellen van de gele hesjes gisteren.
Photo News De Arc de Triomphe, een van de meest bekende monumenten in Parijs, werd beschadigd en beklad met graffiti tijdens de rellen van de gele hesjes gisteren.

Vernielde Arc de Triomphe

Voor de vergadering van start ging, maakte Macron eerst een tussenstop bij de Arc de Triomphe, waar gisteren betogers en politie met elkaar in botsing kwamen. Op televisiebeelden is te zien hoe relschoppers het interieur van het monument vernielen. Er is onder meer een beeld van het Franse nationale symbool Marianne kapot geslagen. Ook is de boog besmeurd met graffiti.

 “Hij was geschokt door de schade die werd aangebracht aan de Arc de Triomphe, een symbolische plaats”, aldus het Élysée. Bij zijn bezoek werd hij toegejuicht, maar ook uitgejouwd. “Macron démission”, riepen de gele hesjes verschillende keren.

Een standbeeld van Marianne, in het interieur van de bekende boog, werd ook vernield.
EPA Een standbeeld van Marianne, in het interieur van de bekende boog, werd ook vernield.

Deze ochtend is een schoonmaakbeurt van de triomfboog van start gegaan. Mannen in beschermende pakken zijn met hogedrukspuiten in de weer. Ze verwijderen teksten die op het bouwwerk zijn geklad, zoals “De gele hesjes zullen overwinnen”, “Ontslag voor Macron” en “Einde van het regime”. Veegwagens van de gemeente ruimen de rotzooi op.

Snelrecht

“Ongeveer twee derde” van de 372 relschoppers die uiteindelijk aangehouden werden na het geweld van zaterdag in Parijs, zullen voor de rechter gebracht worden, meldt de Franse minister van Justitie, Nicole Belloubet, vandaag. “Er zal een stevig antwoord van justitie komen”, aldus Belloubet tijdens een perspunt in het Parijse justitiepaleis. De justitieminsiter zei ook nog dat er andere “oplossingen” zijn dan het herinvoeren van de noodtoestand. “De meeste van hen zullen morgen en overmorgen verschijnen in snelrecht”, voegde de Parijse procureur Rémy Heitz toe.

Bekijk ook:

Macron had het geweld in de Franse hoofdstad gisteren al veroordeeld op een persconferentie in Buenos Aires. 

EPA
Photo News30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • annie dupont

  wagelijk die amokmakers

 • Lucien Mertens

  De hallucinante graaizucht en belastingdruk, die nu al jaren door de politici (ook die van ons) aan de burgers wordt opgelegd, die is pas walgelijk meneer Merc. Dat betogingen en manifestaties zouden uitlopen op geweld kon men gewoon voorzien. Sommige mensen voelen zich namelijk geroepen om hun agressie en vernielzucht langs dergelijke weg te ventileren. Heeft "niets" te maken met het waarom van die manifestaties.

 • rudy beernaert

  Ze hébben er voor gestemd,maar hangt de grote jan uit,ze zullen hem zelf afzetten,al moesten ze hem zelf gaan halen,Fransen zijn zeer vastberaden,en de kans is groot dat heel Europa in brand vliegt,normaal als politiekers het volk negeert en zelf doet waar men goesting in heeft,ze zijn onze vrijheid aan het beroven en plunderen alle kasten,blijf maar doof voor het volk!Dit komt niet goed,maar Europa heeft het nog niet door of wil het niet beseffen.

 • Mark Albrecht

  veroordeel deze mensen en je doet de doos van pandora open sucses aan de franse regering.

 • marc van cauter

  Oei hij wordt wakker , mammie had nochthans een mooi servies besteld van 50000 euro als status by Sevres Die trekken hun geen barst aan van alle armoede