Crisisvergadering na gewelddadige rellen in Parijs: president Macron wil “harde beslissingen” om zelfde scenario in toekomst te voorkomen

REUTERS
President Macron wil “sterke, complementaire beslissingen” nemen om te voorkomen dat het protest van de gele hesjes nog dergelijke gewelddadige proporties aanneemt als gisteren in Parijs het geval was. Dat zei hij gisterenavond na een vergadering van de crisiscel van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. “Al wie er op de Champs-Elysées bij was, is medeplichtig”, verklaarde hij aan de pers.

Volgens Macron zal de vergadering van de crisiscel “gevolgd worden door voorstellen van de ministers en premier”. “Er zijn vandaag mensen die de Republiek op alle mogelijke manieren proberen te vernietigen”, aldus nog de president.

Macron besloot gisteren zijn verblijf in het Franse ski-oord La Mongie in te korten en vervroegd naar Parijs terug te keren nadat er heel wat kritiek was gekomen op zijn afwezigheid tijdens de rellen.

Gebouw in brand gestoken

Even voor 14 uur werd in een gebouw in brand gestoken aan de boulevard Roosevelt nabij de Champs-Elysées, waar een bank is gevestigd. Minstens elf mensen raakten daarbij gewond. Ook twee agenten raakten gewond. De brandweer redde ook een vrouw en haar baby die geblokkeerd zaten op de tweede verdieping. 

Ook de luifel van het bekende restaurant Le Fouquet’s stond in brand. Aan winkels van onder meer Foot Locker, Longchamp en restaurant Léon de Bruxelles werd brand gesticht. De Franse politie kwam tussenbeide met traangas. Ook werd onder meer geplunderd bij winkels van Zara, Lacoste en Celio. 

Er vielen 27 gewonden bij de manifestanten, 17 bij de ordediensten en één brandweerman raakte gewond.

De Franse president Macron keerde vervroegd terug van skivakantie in La Mongie in de Franse Pyreneeën.
AFP De Franse president Macron keerde vervroegd terug van skivakantie in La Mongie in de Franse Pyreneeën.

“Geen manifestanten, maar moordenaars”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner schreef op Twitter dat de daders “geen manifestanten of raddraaiers zijn, maar moordenaars”.

REUTERS

Ook de Franse premier Edouard Philippe heeft het geweld al scherp veroordeeld. “Onaanvaardbaar”, aldus de Franse premier, die gisteren ter plaatse kwam om de ordediensten te bedanken voor hun inzet. Hij herhaalde in een tweet  dat “de feiten niet gepleegd zijn door demonstranten, maar door plunderaars, brandstichters en criminelen. Er is geen enkele reden om dit geweld te rechtvaardigen.”

De politie zette traangas en waterkanonnen in om het geweld de kop in te drukken. De betogers reageerden door met stenen naar agenten te gooien. Ook een vrachtwagen van de gendarmerie werd aangevallen.

Parijs had zich nochtans voorbereid op wat kon komen: gesloten metrostations, gebarricadeerde handelszaken, en een politiemacht van zowat vijfduizend manschappen met zes pantservoertuigen.

32.000 mensen op straat

In totaal kwamen zaterdag meer dan 32.000 mensen in Frankrijk op straat in het kader van het protest van de gele hesjes tegen het Franse regeringsbeleid, van wie zowat 10.000 in Parijs. Van hen waren er volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zowat 1.500 “ultra gewelddadig”. De politie pakte alles samen 237 personen op.

AFP
AFP
Een stevig vuur aan de Arc de Triomphe.
AP Een stevig vuur aan de Arc de Triomphe.
AFP
Enkele gele hesjes verzamelen voor de achttiende zaterdag op rij aan de Champs Elysées.
AFP Enkele gele hesjes verzamelen voor de achttiende zaterdag op rij aan de Champs Elysées.
AFP118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Macron negeert die gele hesjes volkomen. Dan zie je van ver aankomen dat de extreemsten onder hen dingen zullen doen die niet door de beugel kunnen. Daar hoopt en rekent Macron en zijn bende waarschijnlijk op. Dan kunnen ze die gele hesjes verwijten moordenaars te zijn. Dan kunnen ze hen harder aanpakken zonder de publieke opinie tegen hen te krijgen. Een oude en doorzichtige truc.

 • Lucien Mertens

  Macron moet vooral eens leren luisteren naar wat er leeft onder de mensen, en er niet enkel de neus voor optrekken zoals nu. Wat de vernielingen betreft kan ik kort zijn, de verantwoordelijken hiervoor hebben "niets" met de gele hesjes te maken, die lopen in die protesten enkel mee met dat vernielen als doel op zich. Bij alle openbare demonstraties voelen ze zich geroepen om hun vernielzucht te manifesteren, zelfs voetbal ontsnapt daar niet aan.

 • Eric Vanquickelberghe

  Een snelle oplossing voor het probleem ligt toch voor de hand. Macron moet gewoon van het politieke toneel verdwijnen. Dan zal het al veel rustiger worden.

 • Jan Verstrepen

  Hij kan ze misschien uitnodigen om met hem mee te gaan skiën op zijn kosten. Dat is een goede Parijs staat in brand en meneer gaat op ski verlof terwijl de modale Fransen bijna hun facturen niet meer kunnen betalen.

 • Fred Fourgon

  Het is een beetje kortzichtig om de regering Macron nu de schuld te geven van al die ontevredenheid onder de bevolking waar het de gele hesjes in het begin om te doen was. Wat er nu zoals in Parijs allemaal gebeurt lijkt meer op een burgeroorlog, aangevoerd door individuen met heel andere bedoelingen dan de oorspronkelijke gele hesjes. Het wordt tijd dat hij die gang van zaken hardhandig de kop indrukt. Hopelijk komt hij nog niet te laat.