Crisisberaad: gemeenschappelijk front tegen Boko Haram nodig

De Franse president Hollande loopt zaterdag in Abuja naar het podium om zijn toespraak te houden.
epa De Franse president Hollande loopt zaterdag in Abuja naar het podium om zijn toespraak te houden.
Er is een gemeenschappelijk front nodig om succes te kunnen hebben in de strijd tegen Boko Haram. Dat is de belangrijkste conclusie van het internationale crisisberaad dat gisteren is gehouden in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Vooral op het gebied van informatie-uitwisseling, opleiding en uitrusting valt veel te verbeteren.

De Franse president François Hollande, die daarvoor steun beloofde, benadrukte dat er weliswaar vooruitgang is geboekt, maar dat de islamistische terreurorganisatie nog altijd de grootste bedreiging is in de regio. De positieve resultaten tot dusver zijn volgens hem te danken aan solidariteit en samenwerking.

Afgevaardigde

Behalve in Nigeria zijn groeperingen als Boko Haram, die in Afrika een islamitische staat nastreeft, ook actief in Niger, Tsjaad, Kameroen, Senegal en Togo. Vertegenwoordigers uit die landen woonden de top, voorgezeten door de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, bij. Ook de EU en de VS hadden een afgevaardigde gestuurd.

Volgens Buhari controleert Boko Haram niet langer regeringsgebied in het noordoosten van het land. Wederopbouw en hulp aan de gevluchten verdienen nu aandacht. De radicale en nietsontziende groepering hield in de streek een bloedige veldtocht en bedreigde tevens de buurlanden. Sinds 2009 kostte dat zeker 14 duizend onschuldigen het leven. Naar schatting 2,7 miljoen mensen sloegen op de vlucht.