Crisis Venezuela zorgt mee voor sterke toename nieuwe asielzoekers in EU

Mensen staan in de rij om de Simon Bolivar internationale brug over te steken van San Antonio del Tachira in Venezuela, naar Cucuta, in Colombia, 9 juni 2019.
AFP Mensen staan in de rij om de Simon Bolivar internationale brug over te steken van San Antonio del Tachira in Venezuela, naar Cucuta, in Colombia, 9 juni 2019.
Het aantal nieuwe asielzoekers dat in de Europese Unie is aangekomen tussen januari en april is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 15 procent gestegen. De stijging is onder meer het gevolg van de diepe economische en politieke crisis in Venezuela.

In de eerste vier maanden van 2019 waren er 206.500 nieuwe asielaanvragers, een stijging tegenover de 179.000 in dezelfde periode van 2018, zo blijkt uit cijfers van het European Asylum Support Office. 

Onder meer het aantal asielzoekers die geen visa nodig hebben om naar de Schengenzone te reizen, zoals die uit Venezuela, Colombia, Albanië en Georgië, steeg sterk. Volgens de Duitse Funke Mediengruppe, die al eerste over de cijfers berichtte, is het aantal mensen uit Venezuela dat voor het eerst asiel aanvraagt in Europa in de eerste vier maanden van het jaar met 121 procent gestegen, tot 14.257.

Het aantal Syriërs dat voor het eerst een aanvraag indiende, daalde dan weer met 8 procent, terwijl het aantal aanvragen uit Afghanistan steeg met 36 procent.
De VN verklaarden vrijdag nog dat momenteel 4 miljoen Venezolanen in het buitenland leven. In 2015, toen de verkiezingsoverwinning van de oppositie aanleiding gaf tot een escalerend conflict met president Nicolas Maduro, waren dat er nog 695.000. Vandaag kampt Venezuela nog steeds met een economische en politieke crisis, die heeft geleid tot een torenhoge inflatie en een gebrek aan levensmiddelen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van loocke

  Als er te veel drenkelingen in de reddingsboot kruipen zinkt die uiteindelijk, dit is wat er gaat gebeuren met Europa indien men iedereen probeert te helpen.

 • Albert De Vries

  Als de VS en het westen nu hun sancties tegen Venezuela zouden opheffen, het Venezolaanse staatsbedrijf terug aardolie zouden laten verkopen en dit staatsbedrijf's en andere Venezolaanse bevroren geldrekeningen zouden "ontdooien", dan is Venezuela er zo weer bovenop. En zo niet, wie zijn kont verbrandt, moet op de blaren zitten, zo ook nu Europa. En Trump, die heeft zijn grens afgesloten...

 • Jan Vannuffelen

  Azie , midden oosten , Afrika en nu ook zuid Amerika , Laat maar komen .Eoropa is toch groot dat het daar allemaal aan grenst . Het komt zover dat we hier zelf moeten vertrekken . Dit toont toch duidelijk aan hoe achterlijk en zwak Europa is.

 • Eduardo Van hoyweghen

  Laat maar komen,ondertussen zullen we ons wel klaar maken om die 10 miljard begrotingsschuld op te hoesten!

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Waarom hebben asielzoekers uit Venezuela, Colombia, Albanië en Georgië geen visum nodig om naar de Schengenzone te reizen ? Is er iemand die daarvoor één zinnige reden kan bedenken ?