Crisis in Zuid-Amerika ook voelbaar in race naar Witte Huis

De kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben dinsdag geijverd voor een diplomatieke oplossing van de crisis in Colombia, Equador en Venezuela .

Hilllary
De democratische kandidate Hillary Clinton steunt de Colombiaanse regering. Ze uitte haar kritiek op de Venezolaanse president Hugo Chavez die volgens haar 'gevaarlijke' initiatieven neemt. Clinton beschouwt president Chavez als een 'bondgenoot van terroristen' en vindt zijn acties 'provocerend'.

Obama
Democratisch senator Barack Obama meent dat de Colombiaanse overheid 'het recht heeft om zich te verdedigen tegen de revolutionaire gewapende rebellengroepering in Colombia (Farc)'. 4De presidenten van Colombia, Equador en Venezuela zijn verantwoordelijk voor een mogelijke escalatie en de controle over de gebeurtenissen.

Ze moeten alles doen om het conflict geweldloos op te lossen via diplomatie en internationale hulp', voegde Obama eraan toe. 'De uitschakeling van één van de leiders van Farc mag geen voorwendsel zijn om de spanningen te verhogen of de stabiliteit in de regio te bedreigen'. (afp/mvl)