Criminelen misbruiken PostNL voor drugstransporten en witwaspraktijken

BELGA
Het Nederlandse postbedrijf PostNL, ook actief in België, loopt op pijnlijke wijze tegen de grenzen van zijn ultraflexibele bezorgmodel voor de pakketmarkt aan. Het netwerk van onderaannemers wordt misbruikt door criminelen voor drugstransporten en witwaspraktijken; daarnaast ontduiken bezorgbedrijven die voor PostNL werken stelselmatig de belasting en sociale lasten, schrijft de Nederlandse krant FD.

Een woordvoerder van PostNL bevestigt dat "criminelen met enige regelmaat proberen misbruik te maken van ons post- en pakkettennetwerk". Het bedrijf doet naar eigen zeggen regelmatig onderzoek met zijn eigen veiligheidsafdeling en heeft de samenwerking met politie, justitie en de belastingdienst in 2016 geïntensiveerd.

Topvrouw Herna Verhagen werd in 2014 al gewaarschuwd dat koeriersbedrijven en pakketbezorgers kwetsbaar zijn voor bedreigingen, intimidatie, witwassen, drugsvervoer en omkooppraktijken. Verhagen zei destijds de signalen serieus te nemen, blijkt uit correspondentie. 

PostNL is marktleider in de Benelux.  Ongeveer een kwart van de pakketbezorgers  is in dienst bij PostNL,  de rest werkt via onderaannemers voor de marktleider. Ook sectorgenoten als DPD, GLS en DHL (allen eveneens actief in België) maken veel gebruik van chauffeurs in dienst van onderaannemers.

Op woensdag 21 november hield de Nederlandse politie en andere overheidsdiensten in Breda (Noord-Brabant) voor het eerst een grote controleactie waarbij specifiek pakketbezorgers onder de loep werden genomen. 150 agenten werden ingezet.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Deville

    Vier jaar geleden is er voor gewaarschuwd. Misdadig gedrag van de topvrouw van PostNL dat er niets aan gedaan is. Hopelijk is het onwil of onbekwaamheid.

  • Piet Van Buggenhout

    Weinig of geen verschil met DHL, DPD, TNT, BPost enz. waarvan de medewerkers en de diensten ook kwetsbaar zijn voor bedreigingen, intimidatie, witwassen, drugsvervoer en omkooppraktijken door criminelen.

  • Eddy Van der Vliet

    Zo zie je maar, dat is een bewijs dat post nl stipt is en op tijd pakjes kan afleveren, dat kunnen we van bpost niet zeggen.