Credit Suisse krijgt boete van ruim 2,8 miljard dollar in VS

GETTY
De Zwitserse bank Credit Suisse is in de Verenigde Staten akkoord gegaan met een boete van 2,815 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) wegens het bijstaan van welstellende Amerikaanse klanten bij het ontduiken van belastingen. Dat meldt de Amerikaanse minister van Justitie.

Van die boete gaat 2 miljard dollar naar Justitie in Amerika, waarvan 196 miljoen naar de beurswaakhond SEC. Een derde van die som gaat naar de Amerikaanse fiscus.

715 miljoen euro zal betaald worden aan het ministerie van financiële diensten van de staat New York (DFS) en 100 miljoen euro naar de Raad van gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank.

Provisies
De boete wordt geraamd op 2,51 miljard Zwitserse frank. Credit Suisse legde al provisies aan voor 892 miljoen frank, en zal in het tweede kwartaal de rest financieren. De algemeen directeur van de bank kondigt aan "secundaire gebouwen en andere secundaire activa" te zullen verkopen.

De Zwitserse regering meldt vandaag "tevreden" te zijn dat er een einde komt aan het conflict tussen Credit Suisse en de Amerikaanse justitie.

Credit Suisse is de eerste financiële instelling in twintig jaar die schuld bekent voor justitie in de VS. Het Zwitserse UBS ging in 2009 voor gelijkaardige feiten al akkoord met een boete van 780 miljoen dollar, maar pleitte toen niet schuldig.