Countryster die optrad in Las Vegas verandert van mening over vuurwapens: "Ik was totaal verkeerd"

rv
Als lid van de Josh Abbott Band die zondag op het Route 91 Harvest muziekfestival in Las Vegas heeft opgetreden vooraleer een schietpartij daar aan minstens 59 mensen het leven kostte, heeft de Texaanse countrygitarist Caleb Keeter zijn mening omtrent wapenbezit radicaal gewijzigd.

Keeter twitterde een aanhanger te zijn van het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet dat individuen het recht geeft wapens te bezitten en te dragen. Maar na de gebeurtenissen van zondag "kan ik niet zeggen hoe verkeerd ik was".

De gitarist legde uit dat leden van zijn entourage wapens op de bus hadden maar ze niet konden gebruiken. De vrees bestond dat de politie de band en entourage ervan zou verdenken deelachtig te zijn aan het bloedbad, en hen aldus zou neerschieten. "Mijn grootste spijt is dat ik het niet realiseerde totdat mijn broeders 'on the road' en ikzelf werden bedreigd" door vuurwapens.

"Genoeg is genoeg", zei Keeter. Het bloedbad is een "wake-up call" voor striktere wapenwetgeving. "Wij hebben NU wapencontrole nodig".

Volgens de ngo Gun Violence Archive, geciteerd door de Franse krant Libération, hebben vuurwapens dit jaar in de VS al aan 11.650 mensen het leven gekost - zelfmoorden niet inbegrepen.

In tweets heeft de vroegere First Lady en verslagen Democratische presidentskandidate Hillary Clinton opgeroepen op te komen tegen de machtige wapenlobby die de National Rifle Association (NRA) is en die ervoor ijvert dat het Congres een wet zou stemmen die het makkelijker moet maken om geluidsdempers te kopen. "Stel je (het aantal) doden voor als de schutter een geluidsdemper zou hebben gehad", tweette de vroegere minister van Buitenlandse Zaken. "Wij kunnen en moeten boven de partijpolitiek staan en ingaan tegen de NRA, en samenwerken om te proberen te voorkomen dat dit nog ooit gebeurt".
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Delen

  Helemaal juist Gino, ik had Zuid Amerika erbij genomen omdat de NRA ook in die landen zwaar actief is. Maar het maakt het verschil zeker nog groter als je de VS alleen bekijkt.

 • Gino D.

  De VS hadden in 2016 321,1 miljoen inwoners, Kris Delen. Europa 743 miljoen in 2015.

 • Harm Tim

  “Wij hebben NU wapencontrole nodig” Mooi streven van de Josh Abbott Band, maar jaren en jaren TE LAAT natuurlijk, de USA is bedolven onder wapens, illegaal of legaal, daar is geen beginnen aan, iedereen die een wapen wil, heeft hem binnen 3 minuten. Anders komen ze hem wel in Mexico. Daarbij vinden veel staten dat een burger recht op zelfverdediging heeft en dat krijg je NOOIT WEG.

 • Kris Delen

  Kris, je slaagt de nagel op de kop! En te weten dat heel Amerika zoals Europa toevallig bijna hetzelfde aantal inwoners heeft ngl. +/- 744 miljoen inwoners.

 • armand mudah

  bryan de ceuster aan wapens raak je altijd , en een hotel wandel je er zo mee binnen of ken jij 1 hotel waar men de gasten vraagt hun koffers te openen als ze arriveren ? op de kamer leg je ze in de kast kamermeisjes doen de niet open zolang de kamer bezet is dat mogen ze niet eens