Costa Rica is eerste Centraal-Amerikaans land waar homohuwelijk toegelaten is

Archiefbeeld. In januari 2018 kwamen demonstranten in San Jose de straat op uit protest tegen het verbod op homohuwelijken.
EPA Archiefbeeld. In januari 2018 kwamen demonstranten in San Jose de straat op uit protest tegen het verbod op homohuwelijken.
Costa Rica is het eerste Centraal-Amerikaans land waar het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht is toegestaan. Er wordt een wetswijziging verwacht na een uitspraak van het Hooggerechtshof.

In augustus 2018 verklaarde het Hooggerechtshof in Costa Rica dat het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk is. Het parlement kreeg 18 maanden de tijd om de wet te wijzigen, anders zou het verbod automatisch vervallen. De wet is nog niet gewijzigd, waardoor het verbod in de nacht van maandag op dinsdag lokale tijd opgeheven is. De openbare televisie en sociale netwerken kondigden de legalisatie aan met een speciaal programma over de historische strijd tegen seksuele discriminatie. Dat was een initiatief van de organisatie Sí Acepto Costa Rica.

Costa Rica is het achtste land op het Amerikaans continent waar twee mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen en het eerste in Midden-Amerika. Wereldwijd is het homohuwelijk in 29 landen nu legaal. 

Alexandra Quiros en Dunia Araya stapten in de nacht van maandag op dinsdag als een van de eerste Costa Ricaanse koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje.
AFP Alexandra Quiros en Dunia Araya stapten in de nacht van maandag op dinsdag als een van de eerste Costa Ricaanse koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.