Corruptieschandaal in Guatemala: twee ministers nemen ontslag

De minister van Economie Sergio de la Torre en minister van Onderwijs Cynthia del Aguila.
REUTERS De minister van Economie Sergio de la Torre en minister van Onderwijs Cynthia del Aguila.
In het Centraal-Amerikaanse land Guatemala hebben twee ministers ontslag genomen, nadat het gerecht huidig president Otto Perez ervan beschuldigd had de spil in een corruptienetwerk te zijn.

Minister van Economie Sergio de La Torre en minister van Onderwijs Cynthia del Aguila hebben zich teruggetrokken uit de regering. Ze zeggen "ontgoocheld" te zijn. De president zelf weigert om terug te treden, zo stelde zijn woordvoerder gisteren. Binnen enkele weken, op 6 september, vinden er wel presidentsverkiezingen plaats in Guatemala. Perez is niet langer kandidaat.

De president is in opspraak gekomen in een corruptiezaak rond douanerechten. Het gerechtelijk onderzoek, op basis van onder meer 86.000 telefoontaps, toonde vrijdag aan dat Otto Perez en zijn vroegere vicepresidente Roxana Baldetti de spilfiguren zijn in dat schandaal. Ze worden als respectievelijk "de nummer één" en "de nummer twee" aangeduid.

"In de hele organisatie en het organigram van het netwerk vinden we de zeer spijtige deelname van zowel de president als van zijn vroegere vicepresidente", verklaarde Ivan Velasquez, de voorzitter van Cicig, een onafhankelijke organisatie in Guatemala die het gerecht en de politiediensten helpt bij corruptieonderzoeken.

"Als we vandaag zeggen dat 'de nummer één' overeenstemt met de president, en 'de nummer twee' met de vicepresidente, dan is dat omdat we elementen hebben om dat aan te tonen", klinkt het nog.

Roxana Baldetti, die op 8 mei ontslag had moeten nemen als vicepresidente, werd vrijdag al opgepakt. Perez geniet dankzij zijn politieke maandag nog onschendbaarheid.