Corrupte vicepresident Ecuador vervangen door vrouw

Maria Alejandra Vicuna vervangt Jorge Glas.
EPA Maria Alejandra Vicuna vervangt Jorge Glas.
In Ecuador heeft het parlement zaterdag de socialistische Maria Alejandra Vicuna gekozen als nieuwe vicepresident. De 39-jarige is de tweede vrouw in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land die het ambt bekleedt.

Vicuna vervangt Jorge Glas, die verwikkeld was in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht en daarom in oktober "tijdelijk" uit zijn ambt werd gezet. In december werd hij veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij voor meer dan 11 miljoen euro aan steekpenning had aanvaard. Hij werd dinsdag automatisch uit zijn ambt gezet omdat hij gedurende 90 dagen zijn taken niet had uitgevoerd.

Donderdag werd al duidelijk dat Glas' opvolger een vrouw zou worden. President Lenin Moreno maakte toen een lijst over aan het parlement met drie vrouwelijke kandidaten. Naast Maria Alejandra Vicuna - de minister van Stedelijke Ontwikkeling en Wonen die de post al sinds oktober ad interim vulde - ging het om minister van Buitenlandse Zaken Maria Fernanda Espinosa en minister van Justitie Rosana Alvarado.

Het parlement koos zaterdag voor Vicuna. Ze is de tweede vrouwelijke vicepresident in de geschiedenis van Ecuador. Rosalia Arteaga ging haar voor in 1996 tot 1998. Zij zat in 1997 ook vijf dagen lang op de post van president na de afzetting van president Abdala Bucaram. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Bongers

    KV: de titel doet vermoeden dat vrouwen niet corrupt kunnen zijn. Je talrijke manonvriendelijke berichten zijn hopelijk geen dekmantel voor te scoren bij de vrouwelijke colega's...