Correspondent van AFP in Burundi opgepakt en afgeranseld

AFP
De Burundese journalist Esdras Ndikumana, correspondent van het Franse persbureau AFP in Burundi, is door de veiligheidstroepen van de regering opgepakt en afgeranseld, na de moordaanslag in Bujumbura op generaal Adolphe Nshimirimana, de rechterhand van president Nkurunziza.

Esdras Ndikumana, die ook voor de Franse radio RFI werkt, vertelt dat hij foto's nam op de plaats van de aanslag toen hij door agenten van de inlichtingendienst SNR (Service national de renseignement) werd meegenomen naar hun lokalen, waar hij gedurende twee uur werd vastgehouden. Hij werd hard geslagen op de rug, de benen en de voetzolen. Daarna werd hij vrijgelaten en in het ziekenhuis opgenomen omdat een van zijn vingers mogelijk verbrijzeld werd.

De directrice Informatie van AFP, Michèle Léridon, zei "erg geschokt" te zijn door het geweld. "We gaan uitleg vragen aan de Burundese autoriteiten en de garantie dat zo'n incident zich niet meer kan voordoen. Onze correspondent moet zijn informatieopdracht in alle veiligheid kunnen blijven uitvoeren."